Yunet
 

Sport

Badminton spektakl za pamćenje

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. jun 2022. • 16:49 •

Badminton spektakl za pamćenje

Od 23. do 26. juna u Novom Sadu održano je jubilarno 10. izdanje jednog od najmasovnijih i najbolje organizovanih evropskih turnira za mlade "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2022”.

Tradicionalni novosadski turnir koji već godinama spada među najbolje evropske turnire za mlade, pomerio je  ove godine svoje granice okupivši u sportskom centru “Slana bara” više od 350 takmičara i 500 učesnika iz 26 zemalja.
Tokom proteklih četiri dana najbolji juniori Evrope u kategorijama do 11, 13, 15 i 17 godina nadmetali su se u muškoj i ženskoj pojedinačnoj, kao i u  konkurenciji muških, ženskih i mešovitih parova. Turnir je startovao mečevima igrača mlađih uzrasnih kategorija, dok su u petak 24. juna na terene izašli i juniori u kategoriji do 17 godina.
Srpski igrači Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji muških parova do 13 godina, dok je bronza u istoj konkurenciji do 11 godina pripala Konstantinu Ristiću i Filipu Stojanoviću. U najmlađoj uzrasnoj kategoriji izdvojila se Milica Savić sa osvojenim srebrnim odličijem u konkurenciji devojčica pojedinačno.
Najbolje rezultate na turniru zabeležila je Mađarska sa osvojenih 14 medalja u kategorijama U11, U13 i U15 i pet medalja u kategoriji U17,  a odmah za njima sledi i Bugarska sa ukupno osvojenih 11 odličija.
Na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovog badminton spektakla, priznanja su najuspešnijim takmičarima uručili podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aranka Binder, predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović kao i član UO Paraolimpijskog komiteta Srbije Nemanja Radović i Predrag Marčetić vlasnik kompanije Tinšped.
“Badminton je brz, atraktivan sport i Novi Sad je zadovoljan što može da ugosti mlade nade ovog sporta, mlade šampione i buduće profesionalce”, izjavila je na svečanoj ceremoniji Jelena Marinković Radomirović i izrazila svoju zahvalnost organizatorima turnira Badminton savezu Srbije, Badminton savezu Vojvodine i Badminton klubu Novi Sad na popularizaciji badmintona i trudu da ovaj sport učine bližim i dostupnim svakome ko je zainteresovan da se u njemu oproba.
Osim priznanja najuspešnijim takmičarima turnira, dodeljena su i specijalne nagrade za najmlađeg i najvrednijeg takmičara Serbian U17 & Youth International koje je uručio predsednik UO Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.
“Turnir u Novom Sadu već godinama važi za jedan od najbolje organizovanih evropskih turnira za mlade. Iz ugla organizatora znamo koliko je truda, želje i energije uloženo da Srbija iznova opravda status sportske zemlje i bude dobar domaćin. Prezadovoljni i nasmejani učesnici turnira, pozitivna energija tokom svih ovih dana i utisci naših gostiju iz 26 zemalja, govore u prilog besprekornoj organizaciji ove sportske manifestacije od izuzetnog značaja za državu, AP Vojvodinu i Grad Novi Sad najlepši su poklon za ovo posebno jubilarno deseto izdanje „Serbian U17 & Youth International”, izjavio je Radomir Jovović i uputio veliku zahvalnost pokroviteljima turnira Ministarstvu omladine i sporta, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i gradu Novom Sadu kao i prijateljima takmičenja Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Novog Sada i kompanijama Tinšped, Bambi i Minaqua na nesebičnoj podršci u realizaciji ovog prestižnog takmičenja.
Iskrenu zahvalnost Jovović je uputio i specijalnom gostu turnira Ričardu Vonu, nekadašnjem sedmom igraču sveta, dvostrukom olimpijcu i članu borda direktora Evropske badminton konfederacije pod čijim okriljem se turnir i održava, kao i volonterima Fakluteta za sport I fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.
Osim izuzetno profesionalnih uslova u takmičarskom delu turnira, organizatori su se potrudili da obezbede i vrhunski ugođaj van njega, te su svi posetioci imali priliku da provedu kvalitetno vreme i da se druže u zoni sa brojnim igrama i izazovima, zoni za društvene mreže,  osveženje i odmor.
Tradicionalni novosadski turnir još jednom je opravdao epitet prvorazrednog sportskog događaja i predstavlja sjajan uvod u predstojeće Evropsko prvenstvo za juniore koje će u periodu od 18. do 27. avgusta biti održano u srpskoj prestonici a na kojem se očekuje učešće čak 40 država. Sudeći po atmosferi proteklih četiri dana u novosadskoj Slanoj bari, Beograd će u avgustu mesecu sa pravom biti centralna tačka na mapi evropskog badmintona!
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena