Yunet
 

Sport

Sretenjski orden Zoranu Terziću - za 20 godina 20 medalja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. jul 2022. • 11:49 •

Sretenjski orden Zoranu Terziću - za 20 godina 20 medalja

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas Sretenjski orden drugog stepena trofejnom treneru Zoranu Terziću za zasluge u sportskoj delatnosti i postignute rezultate ženske odbojkaške reprezentacije.

Terzić je sa najboljim odbojkašicama Srbije za 20 godina osvojio 20 medalja na velilim takmičenjima: srebro i bronzu na Olimpijskim igrama, zlato i bronzu na Svetskim prvenstvima, tri evropska zlata, dva srebra i bronzu, tri zlata i jednu bronzu u Evropskoj ligi, bronzu na Evropskim igrama, kao i srebro na Svetskom kupu, bronzu na Univerzijadi i tri bronze na Gran priju.
Dva puta proglašen za najboljeg trenera Evrope u izboru Evropske odbojkaške konfederacije - 2018. i 2021. godine.
Aktuelni je trener turskog Fenerbahčea, a odnedavno i selektor Rusije.
Uručenju Ordena u zgradi Predsedništva Srbije, prisustvuje i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Vučić: Terzić proslavio i odbojku i Srbiju u svetu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, uručujući Orden trofejnom odbojkaškom stručnjaku Zoranu Terziću, da je on proslavio i taj sport i Srbiju u svetu i kao vrsni kapetan koji je vešto kormilario kroz sve izazove osvojio sve što se može osvojiti - 20 medalja sa najvećih takmičenja, za dve decenije na čelu reprezentacije.
"Za odbojku se kaže da su je izmislili muškarci, a usavršile žene. Kroz karijeru Zorana Terzića prepliću se kao fin i sitan vez, zlatne niti uspega i u muškoj i u ženskoj odbojci", rekao je Vučić i podsetio da je Terzić igrao za sve kategorije Crvene zvezde, ali kao mlad i studiozan doneo riskantnu odluku da se posveti trenerskom poslu i studijama sporta.
"I time je, ne samo za sebe, već i za sve nas, doneo najbolju odluku", rekao je Vučić.
Predsednik je istakao da je Terzić kao trener osvojio sve što se može osvojiti - za dve decenije kao selektor reprezentacije, osvojio je 20 najvećih trofeja.
"Ekipe i generacije su se menjale, ali je naša reprezentacija uvek imala vrsnog kapetana koji je vešto kormilario kroz sve sportske izazove", poručio je Vučić.
Dodao je da je presrećan što Orden uručuje čoveku koji je proslavio naš sport i našu zemlju širom sveta, a čije će viteške pobede zauvek ostati zabeležene u sportskim analima, ali i u srcima ljuibitelja odbojke.
"Mnogi nisu svesni da Terzić nije više selektor naše reprezentacije. Kada slušamo o rezultatima naše ženske selekcije, kažemo - sad će to Terzić da reši, a on vodi reprezentaciju Rusije", rekao primetio je Vučić.
Podsetio je da je Srbija, u teškoj situaciji, angažovala selektora iz Italije, Danijelea Santarelija, ali je, kaže, od Terzića teško ili nemoguće pronaći boljeg ili uspešnijeg.
"Ako nama nešto zariba, sledi ukaz koji ne može da se opovrgne", našalio se Vučić sa Terzićem, ukazujući koliko je njegov rad značajan za srpsku odbojku.
"Hvala vam na svemu, za sve divne trenutke, ogroman rad i trud. Mi obični smrtnici, koji to gledamo, neretko pomislimo da je to rezultat tih trenutaka nervoze tokom utakmice, zaboravljajući koliko je uloženo truda, rada, izgubljenih trenutaka sa porodicom, problema... Hvama vam na svim pobedama, viteškim porazima i ogromnoj borbenosti, i želji da našu zemlju uzdignete do neslućenih visina", poručio je predsednik Srbije.
Vučić je ukazao i da je Terzić dramatično pomogao rastu popularnosti, ne samo odbojke, nego i Srbije, tako gde je ženski sport izuzetno popularan, kao u skandinavskim zemaljama, SAD, Kanadi, Australiji.
"Hvala vam i želim vam mnogo uspeha, i danas u poslu koji obavljate, ali ja znam da ćete na kraju doći u svoju Srbiju i ponovo doneti najbolje i najviše svojoj zemlji i narodu", poručio je Vučić.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena