Yunet
 

Sport

Specijalna olimpijada Srbije u stonom tenisu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. mart 2023. • 13:14 •

Specijalna olimpijada Srbije u stonom tenisu

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta otvorio je danas 17. Državno prvenstvo Specijalne olimpijade Srbije u stonom tenisu, na kom se ove godine takmiči 12 ekipa iz cele države.

Prvenstvo se održava u fiskulturnoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika u Novom Sadu, a takmiče se ekipe iz Beograda, Pirota, Zrenjanina, Čačka, Vranja, Jabuke, Pančeva, Kruševca, Kragujevca, Leskovca, Sombora i Novog Sada.
Domaćin takmičenja je Sportsko društvo „Milan Petrović“, a održava se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Gradske uprave za sport i omladinu Novog Sada.
„Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uvek će podržavati ovakve manifestacije i sportski duh koji danas vidimo u Novom Sadu“, istakao je resorni sekretar Dane Basta poželevši takmičarima sreću i fer-plej u današnjem sportskom nadmetanju.
Basta je dodao da je ovo prvenstvo deo priprema za međunarodne sportske borbe u 2023. godini, i izrazio uverenje da će naši takmičari na njima ostvariti odlične rezultate.
Direktor Specijalne olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević zahvalio je Pokrajinskoj vladi i domaćinu takmičenja ŠOSO „Milan Petrović“, koja uvek izlazi u susret toj olimpijadi.
Stanojević je izrazio posebnu zahvalnost klubovima koji su se odazvali u velikom broju, a takmičarima poručio da su na kraju svi pobednici.
Predsednica Sportskog društva „Milan Petrović“ u Novom Sadu dr Ida Kabok rekla je da se na prvenstvu takmiči 12 ekipa koje čine po dva dečaka i dve devojčice.
„Ovo takmičenje je veoma važno za decu i mlade sa posebnim potrebama. Osim doživljaja sreće i zadovoljstva na sportskom borilištu, učešće na ovakvim takmičenjima izuzetno je značajno i zbog druženja i socijalizacije“, navela je Ida Kabok.
Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić istakla je da će Grad Novi Sad nastaviti sa podrškom ovakvim takmičenjima, ne samo na lokalnom i nacionalnom, već i na međunarodnom nivou.
Specijalna olimpijada – Special Olympics Internacional (SOI) – osnovana je 1968. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kao program koji promoviše sportske aktivnosti u različitim olimpijskim sportovima, a namenjen je osobama sa posebnim potrebama. Od tada mu se priključilo više od 190 zemalja iz celog sveta sa preko pet miliona sportista. Svojim programima Specijalna olimpijada pruža dugoročnu podršku zdravom razvoju pojedinca i njegovom uklapanju u društvo.
Od 1988. godine postaje partner Međunarodnog olimpijskog komiteta i jedna je od svega tri organizacije tog tipa priznate od MOK-a.
U Srbiji je Specijalna olimpijada počela sa aktivnim radom 2002. godine, s ciljem da se tokom čitave godine organizuju treninzi i takmičenja osoba sa posebnim potrebama  u našoj zemlji i na taj način omogući sportistima da učestvuju na skoro svim međunarodnim takmičenjima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad