Yunet
 

Turizam

Najavljen Doček – velika završnica Evropske prestonice kulture

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 6. decembar 2022. • 14:02 •

Najavljen Doček – velika završnica Evropske prestonice kulture

Manifestacija Doček, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, biće organizovana šesti put, 31. decembra i 13. januara, u Novom Sadu, najavljeno je danas, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Kako je tom prilikom istaknuto, kroz spajanje vizuelne i izvođačke umetnosti, slavljenje raznolikosti i stvaralaštva, velike performativne spektakle, atraktivne svetlosne i digitalne forme izraza, kao i multimedijalne događaje, Novi Sad će na spektakularan način ući u novu, 2023. godinu.
Obraćajući se prisutnima član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je objasnio da, i ove godine, Grad Novi Sad nastavlja sa dobrom praksom održavanja Dočeka u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
- Pred nama je još jedan Doček, jedinstvena proslava koja bogatim i kvalitetnim programom slavi početak nove, a ujedno ispraća godinu koja će u istoriji našeg grada ostati  zabeležena kao godina titule i vreme kada smo kulturu postavili na zasluženo centralno mesto i pokazali da u toj oblasti leži veliki potencijal za razvoj čitave zajednice - izjavio je Dalibor Rožić.
On je, sumirajući rezultate tog najvećeg evropskog projekta u kulturi zaključio da su efekti preduzetih aktivnosti trajni, odnosno da su u periodu titule rešena važna dugogodišnja pitanja.
- Novi Sad je dobio novu zgradu Muzičke i Baletske škole i prvu pravu koncertnu dvoranu, novo lice podgrađa Petrovardinske tvrđave, Kreativni distrikt i kulturne stanice koje su aktivnim radom postigle cilj decentralizacije kulture. U naš rad uključili smo aktere iz različitih sfera društvene zajednice i zajedno sa njima kreirali kulturnu politiku, ali i programe koji su prepoznati i ocenjeni kao najbolji na evropskom nivou. Manifestacijom koju danas najavljujemo ulazimo u završnicu projekta Evropska prestonica kulture – istakao je Rožić i pozvao sve sugrađane, kao i goste Novog Sada da obiđu veliku izložbu posvećenu Milevi Marić koja će biti otvorena poslednjeg dana godine, u Muzeju grada Novog Sada.
Blistavi umovi Mileve Marić i Milutina Milankovića zasijaće kroz vizuelno delo umetnika dr Dušana Jovovića u Muzeju Grada Novog Sada i Studiju M, a Teslina svetlosna galerija oživeće Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika. U okviru muzičkog dela programa, između ostalih, 31. decembra nastupiće britanski trio „Kosheen“, zatim sastav „Stereo MC’s“, zatim jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu „Perpetuum Jazzile“, čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program i Monohrom, dok će 13. januara publika imati priliku da čije jednog od najvećih džez pijanista današnjice Tigrana Hamasijana, holandsku muzičku divu iranskog porekla Sevdalizu, indi rok zvezde „Shortparis“, violinistu Lajka Feliksa, Konstraktu i mnoge druge.
Prema rečima direktora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanje Milenkovića, Doček nastavlja da se unapređuje i da neguje novosadsku dualnost.
- Doček je uspešno otvorio titularnu godinu, tako želimo i da je zaokružimo. Milevi Marić Anštajn, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli, posvetili smo na otvaranju Evropske prestonice kulture predstave za pamćenje. Ovoga puta velikanima srpske i svetske nauke posvećujemo tri izložbe do sada neviđene na ovim prostorima- izjavio je Nemanja Milenković.
Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan, dok će ulaznice po promotivnoj ceni za programe 13. januara biti dostupne od 9. decembra na prodajnim mestima Gigstiksa, kao i onlajn. Više informacija o manifestaciji i programu možete pronaći na sajtu docekns.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad