Yunet
 

Turizam

Kisački kulen dobio festival

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. februar 2023. • 17:44 •

Kisački kulen dobio festival

Nadmetanjem 35 takimačara u pravljenju kulena iz Srbije, Slovačke i Bosne i Hercegovine, danas je počeo prvi međunarodni Festival kisačkog kulena u ovom novosadskom prigradskom naselju.

Festival je otvorila zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, navodeći da kada jedna manifestacija dočeka svoje rođenje, premijeru, onda to predstavlja veliki trenutak i neizbrisiv događaj koji ostaje trajno urezan u sećanje i dugo pamćenje.
- Svi mi koji živimo u pitomoj i bogatoj vojvođanskoj ravnici ponosimo se, između ostalog, svim festivalima koju reprezentuju svu osobenost tradicionalne vojvođanske kuhinje. Pored već ustanovljenih i u tradiciji utemeljenih festivala dobrog zalogaja, danas smo u prilici da prvi put predstavimo međunarodni Festival kisačkog kulena u prelepom Kisaču - navela je zamenica predsednice novosadskog parlamenta.
Pozdravljajući učesnike i goste u ime gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ona je dodala da je svaki početak težak i neizvestan u nekoj bližoj ili daljoj perspektivi, ali „poznavajuću entuzijazam, posvećenost i marljivost ljudi koji vode Mesnu zajednicu „Kisač“ i Udruženje građana „Kisački kulen“, ni najmanje ne dovodim u sumnju da će ova premijerna manifestacija da preraste u tradicionalnu i da će iz godine u godinu da privuče sve veći broj ljubitelja dobrog zalogaja, a to kulen jeste“.
Karaić se osvrnula i na zajednicu Slovaka u Kisaču, rekavši da mnoge osobenosti koje ih krase jesu poštenje, marljivost, kultura, bezrezervna ljubav prema Vojvodini i Srbiji, a da je kulen nešto po čemu su prepoznatljivi nadaleko i naširoko, pre svega u Vojvodini, a zatim i u Slavoniji i Baranji.
- Ovakve i slične manifestacije, osim gastronomskog užitka, predstavljaju naš Novi Sad kao multikonfesionalnu, multikulturalnu i multietničku sredinu, što nas posebno čini ponosnim - zaključila je Kristina Karaić.
Pristunim su se na otvaranju manifestacije obratili i predsednik Saveta MZ „Kisač“ Jan Vozar, kao i predsednik Udruženja građana „Kisački kulen“ Miroslav Anušiak.
Pored takmičenja u naboljem kulenu, na festivalu se predstavilo i oko 35 izlagača kulena i kobasica, a posetioci su mogli da uživaju i u drugim proizvodima u Ulici kisačkih tradicionalnih ukusa.

Izvor: Skupština Novog Sada

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad