Yunet
 

Turizam

Ivanišević otvorio Fruškogorsku vinsku šetnju u Irigu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. jun 2024. • 20:03 •

Ivanišević otvorio Fruškogorsku vinsku šetnju u Irigu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je ovogodišnju Fruškogorsku vinsku šetnju – „Fruška Walk and Wine 2024“, na Ribarskom trgu u opštini Irig, odakle je šetnja započela po unapred utvrđenoj ruti dugoj 7,6 kilometara.

„Ovo je jedan od najboljih načina da se promoviše ono što Vojvodina ima, a to su pre svega vredni ljudi. Pokrajinska vlada će, kao i do sada, podržavati ovu manifestaciju i u budućnosti. Siguran sam da je ovo jedan od proizvoda koji možemo izvesti na strana tržišta i tako privući što veći broj turista. Prema poslednjim pokazateljima, Irig i Vrdnik jesu mesta koja u Srbiji najviše napreduju u turizmu prema broju noćenja i poseta”, rekao je Ivanišević. On je dodao da je ova manifestacija svakako zaslužna za takve rezultate, te da je u proteklom mandatu Pokrajinski sekretarijat usmerio ka opštini Irig preko 40 miliona dinara, čime je pokazana spremnost da se još više ulaže u turističke potencijale ove opštine.

Manifestaciju organizuje Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Irig, Garancijskog fonda AP Vojvodine, Razvojnog fonda AP Vojvodine, JP Nacionalni park „Fruška gora”, Udruženja proizvođača vina i grožđa sa oznakom geografskog porekla „Srem- Fruška gora” i Vinske prestonice.

Direktor Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović je naglasila da je ove godine interesovanje za ovu manifestaciju čak dva i po puta veće nego prošle godine.

„Ove godine će posetioci u okviru Fruškogorske vinske šetnje imati priliku da prošetaju živopisnim krajevima Iriga, te da degustiraju lokalne specijalitete na svakom od šest punktova i probaju vrhunska vina osamnaest domaćih vinarija”, rekla je Pavlovićeva.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Irig Tihomir Stojaković, a šetnji su učestvovali i direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine Goran Savić i direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine Đorđe Raković.

Šetnja je planirana u grupama od oko 70 posetilaca, koje predvode vodiči. Posetioci će proći pored urbanog dela Iriga, manastira Novo Hopovo, iriških vinograda, fruškogorskih salaša, prirodnog izvora iz doba Marije Terezije, a potom se vratiti na Ribarski trg kroz portu crkve Svetog Nikole.

Učesnici su se najpre okupili u dvorištu SSŠ „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu, čija se nastava odvija po dualnom modelu, a pored smera kulinarski tehničar, uveli su i smer vinogradar – vinar tehničar.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena