Yunet
 

Zdravlje

RFZO:Obolelima od dijabetesa uskoro inovativna terapija

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. novembar 2021. • 13:53 •

RFZO:Obolelima od dijabetesa uskoro inovativna terapija

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je danas da će obolelim od dijabetesa, kojih u Srbiji ima oko 770.000, na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija.

Ona je povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa rekla da je RFZO u završnoj fazi pregovora sa farmaceutskim kućama u cilju postizanja najboljih mogućih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa, ali je ukazala i da prevencija, ipak, nema zamenu kada je u pitanju ova bolest.
„Dijabetes je jedna od onih bolesti kod kojih prevencijom možemo da donesemo ključni učinak, odnosno, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnoscu. Takođe, vazna je rana i pravovremena dijagnostika, kao i licna disciplina kojom svaki oboleli moze da doprinesi boljoj kontroli ove bolesti", navela je Radojević Škodrić, saopštio je RFZO.
Ona je ukazala i da je rano uočavanje simptoma bolesti kod dece od izuzetnog znacaja radi uspesnog lecenja i ublazavanja posledica bolesti.
"Obratite paznju i odmah se javite lekaru ukoliko dete pije vise tecnosti, vise mokri danju, ali ustaje i nocu da mokri, apetit mu je pojacan a gubi u tezini, zali se na umor, malaksalist, slabost i zamućen vid", upozorila je ona.
Navela je i da je dijabetes jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju.
"Ocekujemo da ce obolelim od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovstivna terapija”, izjavila je Radojević Škodrić.
Naglasila je da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 lek različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, i to iz grupa insulina-humani insulin i analozi insulina kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika.
Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju, a u 2020. godini RFZO je za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je gotovo četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama.
Osim toga RFZO za obolele od dijabetesa obezbeđuju i medicinsko tehnicka pomagala od test pa do najsavremenijih senzora za merenje secera u krvi kod dece i odraslih.
„Država kontinuirano radi na unapređenju prava na medicinsko tehmicka pomagala. ”, navela je Radojević Škodrić i naglasila da je usvojen predlog Udruženja da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca kako je to sada propisano, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje. Pored navedenog, na teret RFZO ce biti omogucena i savremenija insulinska pumpa sa senzorom.
Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena