Yunet
 

Zdravlje

Tiodorović: Četvrta doza vakcine verovatno na proleće

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. novembar 2021. • 11:30 •

Tiodorović: Četvrta doza vakcine verovatno na proleće

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je verovatno da će se četvrta doza vakcine protiv korona virusa davati na proleće i ocenio da je sve izvesnije da će se vakcinacija obavljati svake godine.

Tiodorović je za današnji "Blic" apelovao da se slave obeleže u krugu porodice i ocenio da bi bilo kakve proslave na trgovima, sa masom mladih ljudi, imale loš efekat jer, kako je rekao, kovid propusnice na otvorenom u tolikoj masi teško da bi iko kontrolisao.
"Pad brojki koji beležimo je prirodni tok koji svakako ide ciklično, imate povećanje brojki, pa smanjenje. Što se tiče kovid propusnica, kada se pogledaju podaci za vakcinaciju vidi se neki efekat, ali sada je potrebno nastaviti u tom smeru samo sa još veććm obuhvatom i naravno, nema opuštanja. Što se tiče četvrte doze verovatno će doći na proleće", rekao je Tiodorović za Blic.
Epidemiolog smatra da je sada pravo vreme da se poveća obuhvat vakcinacije i Nova godina i Božić dočekaju mirno.
"S obzirom da se nalazimo u zimskom periodu, poštovanje mera nam je neophodno, ali i to da se okrenemo vakcinaciji kako bismo dobili željeni obuhvat od 80 odsto", naveo je Tiodorović.
Tiodorović je dodao da je moguće da će se u Srbiji nastaviti smanjivanje broja novozaraženih, ali je istakao da od ponašanja građana zavisi da li će do toga doći.
On je naglasio da medicinski deo Kriznog štaba i dalje insistira na uvođenju kovid prpusnica, koje će važiti 24 sata.
Ocenio je i da je uvođenje kovid propusnica imalo uticaj na osobe starosti od 30 do 40 godina, kada se pogledaju podaci vakcinaciji.
Tiodorović je rekao i da je cilj produženja mini školskog raspusta bio da se smanje kontakti.
Smatra i da roditelji koji su decu poveli na mini odmor nisu napravili dobar potez jer su bile velike gužve na planinama i banjama.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena