Yunet
 

Zdravlje

U Univerzitetskom KC Vojvodine tri transplantacije bubrega od živog donora

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. decembar 2021. • 17:27 •

U Univerzitetskom  KC Vojvodine tri transplantacije bubrega od živog donora

U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, tokom poslednja tri dana urađene su tri transplantacije bubregaporeklomod živog davaoca organa.

- Kod dva bolesnika, uzrasta 26 i 27 godina, davalac je majka, a kod trećeg bolesnika koji ima 43 godine davalac je supruga. Procedure su izvršene prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja UKCV. Svi davaoci i primaoci bubrega su pod zdravstvenim nadzorom, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davalaca, tako i primalaca organa – saopštio je UKCV.

Ove procedure su za Univerzitetski klinički centar Vojvodine rutinske, a sprovedene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja koronavirusneinfekcije, koje podrazumevaju vakcinaciju davalaca i primalaca, vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove na korona virus, kao i mere striktne izolacije bolesnika.

- Univerzitetski klinički centar Vojvodine, uprkos kontinuiranoj posvećenosti u lečenju bolesnika sa korona virusnom infekcijom i angažovanošću lekara i medicinskih sestara u Kovid bolnici „Novi Sad“ uspešno je nastavio sa visokospecijalizovanim procedurama u lečenju i zbrinjavanju stanovnika Vojvodine – dodaju u UKCV.

Izvor: Univerzitetski klinički centar Vojvodine

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena