Yunet
 

Zdravlje

Svetska nedelja dojenja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. jul 2022. • 13:22 •

Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja se tradicionalno obeležava od 1. do 7. avgusta u više od 170 zemalja sveta sa osnovnim ciljem da se ojača društvena svest o značaju i prednostima dojenja.

Ove godine kampanja nosi naziv "ISTUPI ZA DOJENjE-Edukuj i podrži" i biće usmerena na jačanje kapaciteta svih aktera koji moraju štititi, promovisati i podržavati dojenje na različitim nivoima društva. Ovi akteri čine lanac podrške dojenju i samo zajedničkim snagama i promovisanjem istih podržavajućih poruka možemo doprineti očuvanju i unapređenju stope dojenja u našoj zemlji. . Ciljana publika- donosioci odluka, zdravstveni sistem, poslodavci, NVO i zajednice, biće informisani, edukovani i osnaženi da ojačaju svoje kapacitete za pružanje i održavanje okruženja pogodnih za dojenje za porodice tokom i nakon pandemije.
Zaposleni u Domu zdravlja Novi Sad se tokom čitave godine bave promocijom dojenja, ali se posebno govorimo o tome tokom Svetske i Nacionalne nedelje dojenja. Tim povodom je 28.07.2022. godine organizovana obuka za medicinske sestre i zdravstvene tehničare u Domu zdravlja Novi Sad sa nazivom Škola dojenja, koja ima zadatak da se postigne jednakost u porukama koje roditelji dobijaju od zdravstvenog sistema.
U Centru za reproduktivno zdravlje Doma zdravlja Novi Sad (Almaška 4) od nedavno postoji Savetovalište za dojenje, prvo savetovalište ovog tipa na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Srbiji. Savetovalište je dostupno svim porodicama u periodu dojenja ili tokom pripreme za dojenje. Svaka osoba koja želi da se edukuje (one trudnice i partneri koji ne pohađaju časove u školi za trudnice), dojilje koje u bilo kom periodu dojenja naiđu na nedoumice ili im je potrebna podrška i pomoć u rešavanju nekog problema u vezi sa dojenjem, mogu da zakažu svoj termin na kontakt telefon 064/8088181 svakog radnog dana od 07-20 časova. Za sada je rad u savetovalištu organizovan smenski, naizmenično pre i posle podne na nedeljnom nivou, kako bismo bili dostupni svim onima kojima je podrška potrebna. Obavezno je prethodno zakazivanje termina. Takođe, usled neizvesne epidemiološke situacije, postoji mogućnost online konsultovanja putem viber ili zoom aplikacije. U Savetovalištu rade iskusne patronažne sestre koje imaju zadatak da, pored redovnih patronažnih poseta, dodatno podrže one porodice kojima je dojenje izazovno ili stresno.
Dosadašnje iskustvo nam govori da se žene najčešće javljaju u periodima kada postoji skok u razvoju njihovog deteta, jer dođe do promene u ritmu sisanja ili se javi briga oko napredovanja deteta u telesnoj masi. Do sada nismo imali tate koje su nam dolazili zajedno sa dojiljama, pa je ovo prilika da pozovemo i njih da se aktivno uključe, jer je nauka dokazala da žene čiji partneri podržavaju dojenje duže i uspešnije doje svoju decu. U najvećem broju dosadašnjih slučajeva, posete Svatovalištu su se zakazivale zbog brige oko toga da li beba dovoljno jede i napreduje. Nakon merenja telesne mase deteta i upućivanja saveta u skladu sa procenjenim stanjem, umanjili smo brigu koju majka oseća, izbegli bespotrebno dodavanje adaptirane formule i produžili staž dojenja. Zadovoljna majka, zadovoljno dete, zadovoljna porodica kao i zadovoljno i zdravo društvo je cilj rada ovog Savetovališta.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad