Yunet
 

Zdravlje

Obeležava se Svetski dan bezbednosti pacijenata

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 17. septembar 2022. • 12:26 •

Obeležava se Svetski dan bezbednosti pacijenata

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan bezbednosti pacijenata, a ove godine, u fokusu je bezbedna primena lekova.

Ova globalna kampanja, pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) poziva sve zainteresovane strane da preduzmu mere u ključnim oblastima koje su povezane sa potencijalno značajnom štetom za pacijente usled nebezbedne primene lekova, istakli su Agencija za lekove, Privredna komora Srbije i udruženja "Genezis"I "Inovia" u zajedničkom saopštenju.
Kako je navedeno, svaka osoba širom sveta će u nekom trenutku svog života uzimati lekove za prevenciju ili lečenje bolesti.
Međutim, lekovi ponekad, ako se pogrešno čuvaju, propisuju, izdaju, primenjuju, ili ako se ne prate nakon primene, mogu izazvati ozbiljnu štetu.
U saopštneju savetuju da ako ste pacijent, proverite da li koristite odgovarajući lek na adekvatan način.
"Ukoliko niste sigurni, obratite se zdravstvenom radniku za savet. Uz svaki lek u Republici Srbiji priloženo je Uputstvo koje sadrži važne informacije koje treba pročitati pre primene leka. Ukoliko ste zdravstveni radnik, pitajte pacijenta da li je shvatio kako se lek pravilno koristi", navedno je u saopštebnju.
Praćenje bezbednosti lekova jedan je od najvažnijih poslova Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).
Kao regulatorno telo, ALIMS preko Nacionalnog centra za farmakovigilancu (NCF) kontinuirano održava i unapređuje nacionalni sistem farmakovigilance u Srbiji, i to u saradnji sa svim učesnicima, uključujući zdravstvene radnike i ustanove, pacijente, proizvođače lekova i nosioce dozvola za lek i distributere, a sve sa ciljem zaštite javnog zdravlja i unapređenja bezbednosti pacijenta.
Farmaceutska industrija, takođe, ima obavezu da redovno prati bezbednost svojih lekova, kako tokom perioda razvoja, tako i nakon dobijanja dozvole za stavljanje leka u promet, kroz otkrivanje ranije neprepoznatih opasnosti, razjašnjavanje predisponirajućih faktora, pobijanje lažnih bezbednosnih signala i kvantifikovanje rizika u odnosu na korist za svaki pojedinačni lek.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena