Yunet
 

Zdravlje

Žegarac: Primena inovativnih terapija o trošku države za dva meseca

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. februar 2024. • 15:51 •

Žegarac: Primena inovativnih terapija o trošku države za dva meseca

Dan borbe protiv raka Srbija obeležava vešću da kroz dva meseca počinje primena inovativnih terapija za onkološke pacijente o trošku države, rekao je v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) dr Milan Žegarac.

On je za Tanjug naveo da su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odobrene najsavremenije terapije za lečenje onkoloških pacijenata, a primena se očekuje kroz dva meseca,

„Nova terapija obuhvata karcinom pluća, dojke, kolorektuma, melanom, mnogo lekova je odobreno, što je dobro. Ako pogledamo karcinom dojke, prošle godine je odobrena inovativna terapija za hormonski zavistan karcinom dojke i to je sjajna vest. Trostruko negativni karcinomi dojke, koji su imali najgoru prognozu, sada imamo i terapiju i za te pacijente i to je ono što nam je posebno značajno“, istakao je direktor IORS.

Kada je reč o karcinomu pluća, dr Žegarac ističe da je i pored inovativnih terapija koje su sada dostupne, prevencija i dalje primarna.

„Karcinom pluća je jedan od najagresivnijih karcinoma i veliki je izazov da ga prevedemo u hroničnu fazu, a nova terapija nam pomaže u tome. Prevencija je glavna stvar, pušenje je faktor rizika broj 1. Planiramo da na nivou država napravimo skrining program, pilot projekat skrininga pluća i tu bi bili uključeni ljudi koji su dugogodišnji pušači. Skrininzi za karcinom dojke, grlića materice i kolorektalni karcinom postoje i to je nama najvažnije za lečenje, jer rano otkrivanje je ključno – ako se otrkije u ranoj fazi bolesti, karcinom ima velike šanse za izlečenje“, pojasnio je on.

Posebno naglašava podatak da dosta mladih danas oboli od karcinoma, te da će i oni biti obuhvaćeni inovativnim terapijama.

„Ovde govorimo o najnovijim, najsavremnijim terapijama – tu su imunoterapija i target terapija. Svaka odluka za lečenje donosi se po odluci konzilijuma, koji odlučuje koji je najbolji terapijski pristup pacijentu. Biće obuhvaćeni svi kojima je to potrebno, kod koga imaju indikacije za lečenje tih bolesti inovativnim terapijama“, kazao je dr Žegarac.

On je, takođe, izneo podatak da se dnevno na IORS, do 400 pacijenata ozrači, više od 20 operiše, a preko 120 u toku dana primi hemioterapiju.

„Ono što je bitno, letos smo proširili kapacitete dnevnih bolnica za hemioterapiju, imamo tri nove dnevne bolnice sa po 10 stolica, što je jako bitno, jer će najveći broj pacijenata koji primaju nove terapije upravo tu dolaziti. Država prepoznaje potrebe i to je ono što je nama najvažnije“, zaključuje dr Žegarac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena