Yunet
 

Zdravlje

Batut: Od početka godine 1.364 slučaja velikog kašlja, dva smrtna slučaja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. maj 2024. • 11:22 •

Batut: Od početka godine 1.364 slučaja velikog kašlja, dva smrtna slučaja

Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja na teritoriji Srbije potvrđena su ukupno 1.364 slučaja velikog kašlja kod kojih je dijagnoza postavljena od početka godine, saopštio je danas Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca (stopa mortaliteta 0,3 na milion stanovnika, letalitet 0,15 procenata)“, objavio je Batut.

Potvrdili su da je najveći broj slučajeva registrovan u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

„Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 122 (8,9 procenata) bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci (87 to jest, 71,3 odsto hospitalizovanih slučajeva)“, istakli su oni.

Dodaju da što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva velikog kašlja, odnosno pertusisa, u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, gde su registrovane i najviše stope incidencije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena