Yunet
 

Zdravlje

Dom zdravlja Novi Sad: Pregled kod dermatologa za rano otkrivanje tumora kože

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. maj 2024. • 10:09 •

Dom zdravlja Novi Sad: Pregled kod dermatologa za rano otkrivanje tumora kože

Odeljenje dermatologije Doma zdravlja “Novi Sad” i ove godine, kao i više godina unazad, učestvuje u preventivnoj kampanji Euromelanoma dan, koja se održava 20. maja 2024. godine, a deo je evropske kampanje za rano otkrivanje malignih tumora kože. Pored pregleda koji dermatolozi rade, kroz ovu kampanju se promoviše značaj prevencije, rane dijagnoze i ranog lečenja raka kože, prevenstveno melanoma. Pozivamo zainteresovane građane da se do 20. 05.2024. prijave putem veb-sajta www.euromelanoma.eu/sr-rs. Sve potrebne informacije su na sajtu Euromelanoma.

Svaki građanin će dobiti termin pregleda i ime lekara, kao i naziv objekta gde treba da dođe, u objekat na Limanu ili “Zmaj Ognjena Vuka”.

Stopa oboljevanja od melanoma je u stalnom porastu, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju u prethodnim decenijama, a pored toga rizik je i izlaganje veštačkim izvorima UV zračenja, odnosno, upotreba solarijuma.

Pored ovakvih kampanja, pregledi kože i pregledi mladeža (dece i odraslih) sa dermoskopijom obavljaju se u svakodnevnom radu dermatologa i tada pacijenti dobiju savete o faktorima rizika, zaštiti kože od sunca, načinu samopregleda kože i daljim dermatološkim kontrolama.

Gradjane koji nisu zakazali pregled u okviru ove kampanje, pozivamo da sa uputom izabranog lekara, u svom terminu, obave preventivni pregled kože kod dermatologa u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena