Yunet
 

Društvo

Nova pravila za odlazak u penziju

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 26. januar 2022. • 00:00 •

Nova pravila za odlazak u penziju

SRBIJA,26.01.2022.- Od 2022. godine važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji podnesete u ovoj godini, podleže novim, rigoroznijim uslovima.

Svi koji zahtev za odlazak u penziju podnose u ovoj godin podležu novim uslovima. Uslov za odlazak u penziju za muškarce ostaje isti, osim u slučaju prevremenog odlaska. Muškarci su prošle godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

 Žene u starosnu penziju mogu sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021 godini. Broj godina radnog staža neophodan za odlazak u penziju je minimum 15. Žene u prevremenu penziju mogu otići 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života. Oba pola mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena