Yunet
 

Društvo

Obeležen  Svetski dan zaštite životne sredine

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 6. jun 2022. • 00:00 •

Obeležen  Svetski dan zaštite životne sredine

 

KULA,06.06.2022.-Plato ispred zgrade opštine Kula  je bila jedna od lokacija koju su polaznici predškolske ustanove „Bambi“ posetili u okviru obeležavanja Dana životne sredine.

Njih je pozdravio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je naglasio značaj očuvanja životne sredine, kao i sve ono što lokalna samouprava čini na tom planu:

„Povod današnjeg programa jeste zapravo jučerašnji datum, Svetski dan zaštite životne sredine. Deca su to obeležila na svoj način, putem radionica u parku i ovde. Kada je reč o ekologiji, opština Kula je uradila ogroman posao u prethodnom periodu i to stalno ponavljam, ma koliko to nekome možda bude i dosadno, ali stvari koje su urađene na polju ekologije su zaista kapitalne i nadilaze ovu našu opštinu“.

Na još nekoliko lokacija u Kuli takođe je održan prigodan i edukativan program. Mališani iz predškolske ustanove „Bambi“  prodefilovali su centrom Kule, nakon čega su imali razne igraonice na temu ekologije u parku. Direktorka ove ustanove, Snežana Bulatović, istakla je da oni, kao institucija, daju sve od sebe kako bi deca što bolje spoznala ekološki aspekt života:

„Danas na teritoriji cele opštine se obeležava ovaj dan. Dakle, deca iz svih vrtića i u svim mestima su izašla u javnost kako bi odraslima bila skrenuta pažnja na ovu veoma bitnu temu. U parku su deca iz vrtića „Sunčica“ i ove sve aktivnosti smo zajedno planirali, jer samo koordinacijom i saradnjom, u ovom slučaju sa JKP „Komunalac“,možemo da im probudimo svest o ekologiji“.

 

Pored predškolske ustanove „Bambi“, u obeležavanju ovog dana učestvovalo je i Javno komunalno preduzeće „Komunalac“. Marko Pešić, direktor ovog preduzeća, rekao je da je glavni cilj i poenta ovog događaja približavanje funkcionisanja i ekološkog delovanja ovog javnog preduzeća deci:

„Između ostalog, delatnost našeg komunalnog preduzeća jeste da se bavi zaštitom životne sredine, sadnjom novih stabala i očuvanjem zelenih površina. Jako mi je drago da smo uspeli da deci približimo ovu temu, a to i jeste najvažniji zadatak, jer oni od malih nogu stiču osećaj i navike koje su u službi očuvanja životne sredine“.

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. U našoj lokalnoj sredini, kao i u čitavom svetu, se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena