Yunet
 

Društvo

Praznik Treće obretenije glave svetog Jovana Krstitelja

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 7. jun 2022. • 00:00 •

Praznik Treće obretenije glave svetog Jovana Krstitelja

KULA,07.06.2022.-Srpska pravoslavna crkva obeležava danas hrišćanski praznik Treće obretenije glave svetog Jovana Krstitelja. U 8. veku za vreme ikonoborstva glava Svetog Jovana je preneta u mesto Komane, mesto progonstva Svetog Jovana Zlatousta. Ali kada je ikonoborstvo prestalo, za vreme vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, 850. godine, glava Svetog Jovana je preneta u Carigrad i tamo položena u pridvornoj carskoj crkvi. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

Na današnji dan odlazi se u pravoslavni hram na Svetu liturgiju, a evo koji običaji i verovanja važe. Današnji dan poznat je i kao Treće obretenje glave Svetog Jovana krstitelja. U Srbiji je rašireno verovanje da ovog dana sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra. Veruje se da se nebo u ponoć tri puta otvara, pa mrtve duše lako uaze u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, one će mu biti ispunjene. U ovoj noći se može otkriti i zakopano blago.

U narodnoj pesmi, koja govori o nečemu što ne može biti, i u kojoj se baca kletva na devojku da se ne uda, devojka na koju je bačena kletva treba ovog dana da se pomoli u crkvi ili manastiru Svetom Jovanu, upali sveću i ostavi skroman prilog hramu. Kletva će biti otklonjena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad