Yunet
 

Društvo

Voda u kanalu na Malom Staparu i u Kuli nije za kupanje

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 26. jul 2022. • 00:00 •

Voda u kanalu na Malom Staparu i u Kuli nije za kupanje

 

 

U letnjim mesecima Zavod za javno zdravlje iz Sombora prati kvalitet vode na neregistrovanim kupalištima duž Velikog Bačkog kanala  koja građani koriste za kupanje i rekreaciju i to na sledećim punktovima:

 

1.U Kuli kupalište između mostova;

2.U Sivcu na Malom Staparu;

3.U Ruskom Krsturu-bazen ustava;

4.U Kruščiću  na kupalištu kod stadiona.

 

Prema poslednjoj analizi u Kruščiću i Ruskom Krsturu kvalitet vode je u okviru II klase kvaliteta koja dozvoljava kupanje i rekreaciju na površinskim vodama.

Analizama je utvrđeno da površinska voda u Kuli između mostova i na Malom Staparu  nije zdravstveno ispravna za kupanje zbog mikrobiološke neispravnosti nastale usled povećanog broja fekalnih enterokoka.

Zagađenja je nastalo  usled fekalne kontaminacije zbog nesavesnih građana koji  ne koriste fekalnu kanalizacionu mrežu nego septičke i osočne jame prazne u kanal. Usled niskog vodostaja i smanjenog protoka  vode u  kanalu zbog dugotrajne suše i ekstremno visokih temperatura, povećana je koncentracija zagađujućih materija.

Obaveštene su nadležne inspekcijske službe koje su izašle na teren.

Apeluje se na građane da ne koriste neregostrovana kupališta u Kuli i na Malom Staparu do pribavljanja novog nalaza ovlašćene zdravstvene ustanove kada ćemo izdati novo saopštenje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad