Yunet
 

Društvo

Uručeni ugovori u cilju energetske efikasnosti i uštede   

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 3. avgust 2022. • 00:00 •

Uručeni ugovori u cilju energetske efikasnosti i uštede   

     

KULA, 3.8.2022.- Komisija za energetsku sanaciju nedavno je usvojila konačnu rang listu, a nakon toga je Opštinsko veće donelo konačnu odluku koja se tiče građana koji su ispunili uslove Javnog poziva povodom subvencija za nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i drveni pelet. Potpisivanje Ugovora i svečano uručenje održano je danas u velikoj sali Skupštine opštine Kula.

Ugovore je podelio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je iskoristio priliku da se zahvali svim sugrađanima koji su konkurisali i time pokazali da je probuđena ekološka svest kod Kuljana, ali je dodao da ekologija nije jedini benefit ovakvih investicija, već da je tu prisutna i finansijska ušteda koja će biti sasvim realan splet okolnosti nakon promene načina grejanja. Miljanić je prisutnima predočio i detalje konkursa koji se odnosi na ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema. Predsednik je dodao da zakonska regulativa omogućava da građani potpišu ugovor sa EPS-om i proizvode struju i  da na kraju meseca plate samo onu razliku između proizvedene i potrošene struje i to jedna novina od ove godine.

Jedan od Kuljana koji je danas potpisao Ugovor, Vuk Kovijanić, istakao je da se ranije grejao na ugalj i na gas, te da će ova subvencija dosta monetarno značiti kada je u pitanju promena načina grejanja u njegovom domaćinstvu. Kovijanić, je dodao da će iduće godine probati da konkuriše i za solarne panele.''

Nešto više o samom odzivu, kao i o benefitima koje nosi realizacija ovog konkursa Suzana Musić, energetski menadžer opštine Kula, istakla je: „Ministarstvo za zaštitu životne sredine početkom godine je raspisalo konkurs za zamenu individualnih ložišta, tako da naša opština učestvuje i tu smo dobili značajna sredstva. Ukupno je dodeljeno tri miliona dinara i i opština Kula finansira sa dva miliona dinara, što znači da je ukupno pet miliona dinara opredeljeno po ovom konkursu. Konkurs je bio raspisan i bilo je 102 prijave, a od toga je 65 građana dobilo kotlove na gas i jedan na biomasu. Mi smo zadovoljni odzivom i trebali smo možda još više sredstava uložiti u sve to, međutim u toku je konkurs za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, tako da su se građani i na taj konkurs prijavljivali za kotlove na gas i za sve ostale mere koje su bile predviđene. Ja sam zadovoljna odzivom, kao i svi mi u Opštinskoj upravi, jer naša opština radi na unapređenju energetske efikasnosti. Apelujemo na građane da učestvuju na ovim konkursima, jer to doprinosi uvećanju njihovog kućnog budžeta i ujedno se doprinosi očuvanju životne sredine“.

Nakon podele ugovora predsednik opštine istakao je da su mere koje su i prošle godine pokazale pun efekat i pokazale se kao dobre mere jesu one kojima opština zajedno sa ministarstvom subvencioniše deo sredstava za zamenu savremenih kotlova na gas koji su i efikasniji i ekološki ispravni, ili PVC prozora, kao i postavku izolacije. Miljanić je dodao:'' Ove godine ta sredstva su duplirana, tako da očekujemo duplo više i korisnika. Ovo je deo jedne celokupne energetske politike, i ne samo energetske efikasnosti koju opština Kula sprovodi, nego i kada je ekologija u pitanju. Javnom sektoru je opština Kula montirala 11 kotlarnica na gas, kako u školama i vrtićima, tako i u domovima kulture i zgradi Opštinske uprave. Na taj način je potpuno eliminisana emisija uglja i mazuta, a ostalo je još nekoliko objekata da se završe tokom sledeće godine i tada će biti, ekološki gledano, pređeno na jedan ispravni energent. Praktično ovoga meseca očekujemo da se potpiše ugovor, a početkom školske godine da se postavi solarna elektrana na osnovnu školu „Isa Bajić“. Paralelno sa tim se rade projekti za ostale objekte i potom ćemo, krajem ove i početkom naredne godine, odraditi još nekih desetak objekata u našoj opštini, gde opet želimo da sve javne ustanove proizvode takozvanu zelenu energiju za njihove potrebe. '' Predsednik opštine zaključio je da se sprovođenjem ovakvih mera na nivou opštine ovaploćuju ciljevi i energetske efikasnosti ali i ekologije.

Zainteresovanost građana za javni poziv je bila velika, a lokalna samouprava će u narednim godinama pratiti trend rasta zainteresovanosti građana kako bi svako domaćinstvo moglo da se priključi očuvanju ekologije, povećanju energetske efikasnosti, ali svakako i monetarnoj uštedi.

 

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena