Yunet
 

Društvo

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dva praznika

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 31. oktobar 2022. • 00:00 •

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dva praznika

Izvor: Qmedia Foto: arhiva

SRBIJA, 31.10.2022.- Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dva praznika posvećena, svetom apostolu i jevanđelisti Luki i svetom Petru Cetinjskom koji su iako predstavnici dve različite epohe svojim delima zadužili pravoslavlje.

Sveti Luka je jedan od prvih propovednika hrišćanstva, savremenik Isusa Hrista i jedan od pisaca Četvorojevanđelja.  Prema bogoslužbenom kalendaru SPC, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao "crno slovo" svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve. Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

Uspomenu na nedavno kanonizovanog Svetog Petra Cetinjskog, Srpska pravoslavna crkva slavi kao zavetni praznik i "crveno slovo" u kalendaru. Prema zapisu vladike Nikolaja, ovaj svetitelj Srpske pravoslavna crkve je "ceo svoj život viteški posvetio svome narodu", boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja.

Oba posla uspešno je obavio, a srpska crkva i narod posebno slave njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore, ali je život nastavio u monaškoj keliji gde se i upokojio 1830. godine.  Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena