Yunet
 

Društvo

2.Festival nauke u STŠ „Mihajlo Pupin“ Kula

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 4. novembar 2022. • 00:00 •

2.Festival nauke u STŠ „Mihajlo Pupin“ Kula

Izvor: Qmedia Foto: Qmedia

KULA, 04.11.2022. - Drugi po redu Festival nauke održan je u Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Kuli. Preko 20 obrazovnih ustanova i društava, promotera nauke i njenih dostignuća, pripremilo je bogat program kako bi školarcima otvorili vrata znanja kada je svet nauke u pitanju. Festival je otvorio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je istakao da je opredeljenje opštine Kula da obrazovanje, a i nauka kao njen neizostavni deo, bude stub razvoja:

„Drugi festival je, mogu da kažem, sa mnogo više izlagača, a značajan je, pre svega, zbog same promocije nauke i opredeljenja opštine da obrazovanje bude stub razvoja. To nije fraza ili floskula, nego je u pitanju jedna tržišna utakmica, kada sve opštine, praktično, na nekom tržištu žele da obezbede svoj razvoj. Jedna od ključnih prednosti koje neka opština može da ponudi jeste obrazovan kadar, dobre škole i ustanove i, na kraju krajeva, sami đaci koji kasnije postaju uspešni stručnjaci promovisaće i biće svojevrsni emisari naše opštine u bilo kom smislu. To je negde bila ideja i, sa raznim drugim merama koje se sprovode, promocija nauke na jedan zanimljiv način jeste put do približavanja nauke deci i ohrabrenje da, bez obzira kakvi su đaci trenutno, naprave nešto u svom životu u tom smeru.Upravo iz tog razloga, ovaj festival je dobra prilika za tako nešto.“

Pored opštine Kula i Turističke organizacije opštine Kula, organizator ove manifestacije je i Obrazovni centar „Sokrat“. Igor Leščešen iz ovog obrazovnog centra istakao je da je suština njihovog delovanja buđenje interesovanja za znanje i dalje unapređenje tog istog znanja kod đaka, jer znanje jeste put ka normalnom i progresivnom društvu:

„Moja ustanova je, u suštini, osnovana, kao što ime kaže, kao obrazovni centar, odnosno promocija obrazovanja i nauke, zato što ceo moj tim i ja verujemo da se, samo kroz učenje, može generalno popraviti situacija u društvu. Ono što smo mi ovde predstavili jesu kvizovi znanja, gde smo omogućili deci da provere svoje znanje iz gradiva osnovne škole, tako da smo gledali da pokrijemo sve predmete koji su zastupljeni u školama, a takođe smo odabrali i 30 naslova koji mogu samo da probude dalje interesovanje za učenje kod dece“.

Domaćin ove manifestacije je Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“, a direktorka ove obrazovne ustanove, Vera Slijepčević, naglasila je da ove godine škola obeležava 60 godina rada i da je njihova želja bila da upravo ovaj festival bude, na neki način, deo obeležavanja tog jubileja:

„Ove godine škola obeležava 60 godina rada i nekako smo poželeli da se ovogodišnji festival održi baš kod nas upravo zbog ovog jubileja. Sam festival je, i po rečima organizatora, mnogo brojniji u odnosu na prošlu godinu, što nam je posebno drago. Nadam se da će svi posetioci biti zadovoljni, a planirano je da festival posete i deca iz okolnih mesta naše opštine, kao i iz drugih opština. Ovo je jedan trenutak promocije nauke i prosto da, eto, deca vide koliki je njen značaj za društvo u celini“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad