Yunet
 

Društvo

Nastavkom ozelenjavanja ka još boljem kvalitetu našeg okruženja

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 24. novembar 2022. • 00:00 •

Nastavkom ozelenjavanja ka još boljem kvalitetu našeg okruženja

Izvor: Qmedia Foto:Qmedia 

 

KULA, 24.11.2022.- U prethodnim godinama ozelenjavanje i pošumljavanje je kontinuirano sprovođeno u svim mestima opštine Kula. Predsednik opštine, Damjan Miljanić, istakao je da ovo  upravo period koji je namenjen upravo za akcije pošumljavanja i ozelenjavanja. On je naveo da su na današnjem radnom sastanku finiširani dogovori o akcijama koje će u narednom periodu biti realizovane. Deo obale kanale duž staze između dva mosta, jedna od omiljenijih destinacija za rekreaciju građana Kule,  jedna je od lokacija na kojoj će biti zasađeno novo drveće. ''Takođe, dogovorili smo da će u sklopu rekonstrukcije Velikom parka naredne godine biti izvršena zamena sadnica u Kramerovoj ulici. Naime, postojeće drveće, kuglasti bagrem, biće premešteno na dečija igrališta, dok će na njihova mesta biti zasađene sadnice jasena stare pet godina koje su adekvatnije.''- zaključio je predsednik Miljanić.

Ispred Odeljenja za investicije opštine Kula, Jelena Čepić, saradnica na poslovima zaštite životne sredine navodi da lokalna samouprava u cilju očuvanja i zaštite životne sredine godinama unazad intenzivno pristupa ozelenjavanju  javnih površina i dopuni šumskog rasada. ''U prethodnom periodu zasadili smo preko 2000 stabala, trudeći se da to budu kvalitetne sadnice koje su dugogodišnje, da budu stare preko pet godina pogodne za naše područje (jasen, javor...)'' – ističe Čepićeva dodajući da su sadnje sprovođene u svim naseljenim mestima opštine.  Akcenat predhodnih sadnji bio je na pošumljavanju očićenih deponija, kako ne bi dolazilo do ponovnog odlaganja otpada, a posle Kruščića, Sivca, Ruskog Krstura i Kule nastaviće se ovaj manir sadnje na očišćenim deponijama.  Težnja i u budućnosti biće takođe, da se podignu vetrozaštitni pojasevi i da se što više zelenih površina očuva. Jelena Čepić dodaje da je pristupljeno i ozelenjavanju prostora na kulskom bazenu, sa ciljem da se sadnjom kvalitetnih sadnica u budućnosti obezbedi hlad posetiocima Sportskog centra.

Ovo nisu jedine akcije ozelenjavanja i pošumljavanja koje se planiraju za naredni period, očekuje se dopuna ozelenjavanja izletišta na Potoku, a radi se i na dopuni sadnica na Rečeju, a sve sa ciljem očuvanja biodiverziteta, zaštite životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha u opštini Kula.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena