Yunet
 

Društvo

Održane akcije poribljavanja i pošumljavanja u Crvenki i Kuli

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 8. decembar 2023. • 00:00 •

Održane akcije poribljavanja i pošumljavanja u Crvenki i Kuli

CRVENKA, KULA, 08.12.2023. – U organizaciji javnog preduzeća „Vode Vojvodine“, opštine Kula i udruženja građana održane su akcije poribljavanja kanala u Crvenki i pošumljavanja lokacije poznate pod nazivom „Šumica“ u Kuli. Najpre je kod kanala u Crvenki puštena tona i po šaranske mlađi, a Simo Dragović iz udruženja ribolovaca „Crvenka 2022“ istakao je da članovi udruženja čuvaju kanal i njegovu obalu već dve godine, te da je taj posao dao konkretne rezultate u vidu znatnog poboljšanja stanja ribljeg fonda. Takođe, Dragović se pohvalno izrazio kada je u pitanju saradnja sa „Vodama Vojvodine“ i opštinom Kula:

„Dobili smo šaransku mlađ, preciznije oko tonu, možda malo više, a kada je u pitanju riblji fond, mi vodimo računa o njemu već dve godine. Napravili smo novo ribolovačko društvo i riblji fond se mnogo popravio i zaslugama našeg društva dobili smo ovo poribljavanje, jer kanal u Crvenki nije bio poribljen nekih deset godina. Imamo izuzetnu saradnju sa „Vodama Vojvodine“ i sa te tačke gledišta smo veoma zadovoljni. Dobili smo i ribočuvarske značke koje nam mnogo znače, ljudi poštuju nas i naš posao a kada su u pitanju incidenti sa krađom ribe, njih je mnogo manje, ali i u tim situacijama imamo podršku redovnih ribočuvara“.

Nakon akcije u Crvenki, akciju pošumljavanja „Šumice“ u Kuli posetili su direktor javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić. Zahvaljujući akciji pošumljavanja, ova lokacija je obogaćena novim sadnicama topole. Pored „Voda Vojvodine“, akciji su se priključili i članovi udruženja „Zelena zona opštine Kula“, članovi atletskog kluba „Hajduk maraton tim“, kao i građani koji se bave pčelarstvom kao primarnom delatnošću. Direktor „Voda Vojvodine“, Srđan Kružević, rekao je da angažovanje opštine Kula, kao i udruženja koja se bave pitanjem ekologije, predstavlja jedan veliki podstrek i idealan model kako na pravi način treba pristupiti temi očuvanja životne sredine::

„Danas smo počeli dve ogromne akcije, a u akciji poribljavanja „Vode Vojvodine“ će na 26 lokacija pustiti 150 hiljada komada jedinki vretenastog šarana i, po prvi put, puštamo linjaka koji je autohtona vrsta u rečne tokove i sledeće godine u monitoringu ćemo videti šta smo uradili sa tom vrstom u poribljavanju. Ono što želim da kažem jeste to da smo mi ovaj dogovor postigli prošli put kad smo bili u Kuli pre nepunih mesec dana kada smo otvarali deonicu pešačke i inspekcijske staze i sa naše strane sve je ispunjeno. Nadam se da neće biti slučaj kao prethodnih godina koji je bio na teritoriji Grada Novog Sada, kada je krenulo masovno izlovljavanje sa mrežama. Mi ćemo, naravno, u opštini Kula, kao što je to slučaj sa poribljavanjem, posaditi 2000 sadnica na 2500 hektara i ono što smo obećali „Zelenoj zoni opštine Kula“ jeste to da ćemo u Kuli posaditi sadnice koje su visoke pet metara i koje su tri godine stare. Sadnice sadimo na jedan specifičan način, bušimo rupe koje su dubine dva i po metra, stižemo do vlažnog sloja tla, tako da su ovo sadnice koje će vrlo brzo prerasti u nastavak ove vaše prelepe šume koju imate. Pohvalio bih saradnju sa opštinom Kula i moram da kažem da nijedna opština u Vojvodini ne funkcioniše kao vaša opština kada je u pitanju saradnja sa „Vodama Vojvodine“.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, zahvalio se „Vodama Vojvodine“ i direktoru Kruževiću na korektnoj saradnji i konstantnom postojanju dobre volje kada su u pitanju planovi i projekti lokalne samouprave. Miljanić je, takođe, napomenuo značaj saradnje i dobre komunikacije sa udruženjima građana koji predstavljaju nezaobilazne činioce u pravcu očuvanja i daljeg unapređenja životne sredine u opštini Kula:

„Pre svega želim da se zahvalim direktoru Kruževiću i njegovim saradnicima na svim ovim godinama veoma dobre saradnje. Danas smo ovde u jednoj gotovo bajkovitoj priči pored kanala, koji je očišćen, uređen i sa stazama na obali, kao i sa novim šumskim zasadima i mestima za pecanje. Ogroman posao je urađen i naravno da lokalna samouprava to ne bi mogla da uradi bez pomoći i podrške „Voda Vojvodine“. Mi smo bili inicijatori nekih stvari koje su nama bile bitne i uvek smo nailazili na dobro razumevanje, pruženu ruku i dobru saradnju i zbog toga se svi ovi planovi realizuju. Sa druge strane, udruženja građana i privatne firme odazvala su se i uručila razne vrste donacija i, samim tim, uključila su se u jedan veliki posao pošumljavanja i uređenja zelenih površina na teritoriji naše opštine. Ništa manje nisu ambiciozni planovi za budućnost, nastavljamo sa izgradnjom staza i uređenjem obale kanala, kao i sa daljim pošumljavanjem i poribljavanjem, a krajnji cilj jeste uključenost i dobra koordinacija i saradnja sa udruženjima i pojedincima, jer samo tako možemo doći do obostrano željenog epiloga, a to je zdrava ekološka slika opštine Kula“.

Izvor: Q media

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena