Yunet
 

Društvo

U Sivcu održano okupljanje frizera bivše Jugoslavije

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 11. decembar 2023. • 00:00 •

U Sivcu održano okupljanje frizera bivše Jugoslavije

SIVAC, 11.12.2023. – Okupljanje frizera bivše Jugoslavije, po ideji i u organizaciji berbera Rajka Nikolića, održano je proteklog vikenda u Sivcu. Ovaj događaj okupio je brojne frizere, vrlo uspešne u svom poslu, koji su došli iz susednih zemalja ili iz drugih gradova naše države kako bi ukazali čast svom prijatelju i kolegi, ali i kako bi se družili, naučili nešto novo i stvorili kontakte.

Poznati sivački berber, Rajko Nikolić, na ideju da organizuje ovaj događaj došao je jer često putuje zarad unapređenja svog zanata i učestvuje na raznim seminarima i radionicama, stoga je želeo je bude domaćin kolegama kod kojih je bio. U planu mu je da okupljanje ponovi i naredne godine, ali i da što više uključi đake iz Srednje stručne škole iz Crvenke u kojoj predaje praktičnu nastavu:

,,Prvog dana seminara bilo je upoznavanje, razmena iskustava i znanja, panel diskusija i konekcija frizera, a drugi dan seminara bio je edukativnog tipa. Frizersko udruženje Srbije, čiji sam član i jedan od osnivača, ima značajne rezultate na svetskoj sceni. Danas je sa nama i kolega koji je državni prvak Srbije za 2023. godinu i peti frizer sveta. Želim da se zahvalim svojoj porodici koja mi je velika podrška i vetar u leđa, mentorki Darjani Ačanski, svom Frizerskom udruženju i svim kolegama sa kojima imam saradnju i koji su mi bili pokretač. S obzirom na to da radim u Srednjoj stručnoj školi u praktičnoj nastavi, želeo bih da se deca u narednim godinama što više uključe, kao i da konekcija frizera bude mnogo čvršća i jača, a u planu je možda i neka akademija sledeće godine“.

Foto: Qmedia

Svojim prisustvom Rajku je čast ukazala i njegova mentorka, Darjana Ačanski, frizerka i kozmetičarka iz Sivca, koja radi u školama kao spoljni saradnik, a koja se više od 50 godina bavi ovim poslom. Po njenim rečima, opština Kula ima dobru decu koja su zainteresovana za rad, ali im fale mesta na kojima mogu da obavljaju praksu:

,,Ovo je manifestacija za pohvalu, događaj u kulskoj opštini koji bi trebalo da dođe u vrh vrhova. Ovde su najbolji među najboljima. Došli su sa svih strana da uveličaju ovu manifestaciju i mogli bismo čak reći jednu edukaciju koja će da vodi mnoge od nas. I ja sam juče nešto naučila, naučiću i danas i učim svaki dan. Kula, Sivac, Crvenka i okolna mesta imaju dobru decu koja su zainteresovana da rade, međutim nemaju gde da obavljaju praksu. Ovaj zanat je perspektivan, ali moraš biti radan i odgovoran i Rajko je taj koji sve to nosi sa sobom, koji nosi Sivac i Kulu i veliko mu hvala. Da ima još ljudi kao što je on bilo bi to mnogo bolje za decu“.

Foto: Qmedia

Učesnik događaja bio je i višestruki šampion i vicešampion Bosne i Hercegovine, frizer Adel Husić, koji je mladim ljudima dao važnu poruku – da veruju u sebe i da granice pri ostvarenju snova ne postoje:

,,Moj najveći uspeh je nastup na Svetskom prvenstvu frizera u Parizu. U konkurenciji preko 2000 frizera iz celog sveta uspeo sam da osvojim sedmo mesto. Danas sam ovde zbog svog prijatelja i kolege Rajka Nikolića kojeg izuzetno cenim, a koji se trudi da nas maksimalno ispoštuje gde god bili – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili Crnoj Gori. Danas smo i više nego srećni što možemo da učinimo njegov događaj potpunim svojim dolaskom. Ja sam čovek koji ima problem drhtanja ruku. Taj problem vučem iz detinjstva i imam ga u svakom momentu osim kada držim makaze i mašinicu. Sve poteškoće koje su me pratile učinile su me jačim i uvek sam se borio protiv sebe, što je i moja poruka – nikada se nemojte boriti protiv drugih, jer drugi vam nisu neprijatelji, borite se protiv čoveka kojeg vidite u ogledalu jer ste samo njemu dužni. Treba samo da verujemo u sebe i granice ne postoje pri ostvarenju naših snova“.

Između ostalih, Rajku su se na gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji događaja zahvalili Goran Jurišić iz Banjaluke, ali i potpredsednik Saveza frizerskih klubova Srbije i vlasnik Frizerske akademije, Vlada Vergaš, koji je mladim ljudima koji žele da se bave ovim poslom poručio da treba da imaju otvoren um, srce i dušu za sve što je novo, da imaju volju za rad i da se trude da od svakoga po nešto nauče.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena