Yunet
 

Kultura

Romski bal večeras u prostorijama „Nepkera“

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 8. april 2022. • 00:00 •

Romski bal večeras u prostorijama „Nepkera“

KULA,08.04.2022.-Povodom Svetskog dana Roma, danas u 19 časova  u „Nepkeru“ se održava Romski bal. Nešto više o ovoj manifestaciji rekla je Ivana Novaković, koordinatorka za romska pitanja opštine Kula:

„Povodom Svetskog dana Roma odlučili smo da, nakon nekoliko godina, ponovo organizujemo „Romski bal“ u Kuli. Veoma mi je drago što su ukinute epidemiološke mere i što će gosti imati priliku da uživaju u ovoj manifestaciji. Osim bala, biće organizovan i Izbor za miss, te zaista ne sumnjam da ćemo svi zajedno biti ponosni na jedan ovakav događaj.“

 

Položaj Roma u našoj opštini je tema koja iz godine u godinu sve više u sferi interesovanja i delovanja lokalne samouprave. Predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, bliže je pojasnio konkretne mere koje su  usmerene na poboljšanju položaja Roma u našoj lokalnoj sredini:

„Trenutno su aktuelna dva projekta kada su Romi u pitanju. Prvi se tiče rešavanja stambenog pitanja Roma, ali i svih drugih koji su socijalno ugroženi, kao i žene koje su žrtve nasilja. Objekti koji su u vlasništvu opštine će dobiti nove stanare, a to su upravo gore pomenute kategorije. Svako će dobiti mentora kako bi se lakše uključili u društvene tokove, a u planu je i osnivanje socijalnog preduzeća, kako bi došlo do uključivanja u tokove posla i privređivanja. Drugi projekat koji se realizuje na teritoriji naše opštine direktno je vezan za Rome i sprovodi se u saradnji sa GIZ-om. U pitanju je zapošljavanje Roma kroz subvencionisanje poslodavaca, ali je predviđeno i subvencionisanje firmi koje će pripremati i obučavati Rome za predstojeće radne dužnosti. Na ovaj način je predviđeno da dvadesetak osoba dobije radno mesto. Takođe, i program javnih radova, koji se sprovodi svake godine,   jeste jedno od rešenja kada je u pitanju zapošljavanje pripadnika romske populacije.“

 

Kada je o Svetskom danu roma reč, u pitanju je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.an je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena