Yunet
 

Kultura

Počeo je počeo 63. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 17. jun 2022. • 00:00 •

Počeo je počeo 63. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije

KULA,17.06.2022.-Paljenjem tradicionalne festivalske baklje danas u 19, 30 časova Kula je postala centar pozorišnog života u našoj zemlji. Dragica Jotanović, glumica Kulturnog centra Kula, upalila je baklju, a glumac Slobodan Nogavica podigao je festivalsku zastavu i time je počeo 63. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije. Ovu svečanu ceremoniju muzički je propratio učenik Škole za osnovno muzičko obrazovanje Kula, Bogdan Kuleba svojim umećem i znanjem na klarinetu.

Ceremoniji je predhodilo otvaranje izložbe slika pod nazivom „EKG – Iza horizonta“, koja je do sada održana četiri puta.Na likovnoj koloniji koja je i iznedrila ovu izložbu učestvovali su likovni umetnici iz Danilovgrada i umetnici poreklom iz Danilovgradskog sreza koji sada žive na ovim prostorima.

Biljana Mitrić, recitatorka Kulturnog centra Kula i pobednik Republičke smotre recitatora „Pesniče naroda mog”  recitovala je stihove pesme ''Molitva ciganska jasenovačka'', nakon čega je predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, publici poželeo da u narednih sedam dana uživa u najboljim amaterskim predstavama u našoj zemlji ne skrivajući zadovoljstvo što se pozorišna tradicija i dalje neguje u Kuli.

Predstava koja je i otvorila festival, ''Bajka o pozorištu'' koju je na jedan maestralan način izvelo pozorište ''Raša Plaović'' iz Uba ni jednog posetioca u prepunoj sali Kulturnog centra Kula nije ostavilo ravnodušnim. Preko sat vremena smeha, dobre energije i više nego dobre glume obeležilo je prvo veče Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije. Uigran glumački tandem na komičan način oživelo je svakodnevicu dve nestereotipne porodice. Nagrada publike za ulogu koja je obeležila večerašnju predstavu pripala je glumcu Voji Raoniću koji je izneo lik Jovana Debeljačkog.

Sutra sa početkom od 20 časova publici će se predstaviti amatersko pozorište iz Prokuplja predstavom Minje Bogavac pod nazivom '' Pola pola''.

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad