Yunet
 

Kultura

Počelo „Crnogorsko kulturno ljeto“ u Kruščiću

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 15. jul 2022. • 00:00 •

Počelo „Crnogorsko kulturno ljeto“ u Kruščiću

 

 

 

KULA,15.7.2022.-  „Crnogorsko kulturno ljeto“ počelo je juče u Kruščiću. Prvi dan programa obeležila je predstava „Lasice“, dramskog studija „Luča“. Organizatori ove manifestacije su Udruženje Crnogoraca Kruščića i Kulturno-umetničko društvo „Kruščić“. Miladin Čepić, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Kruščić“, istakao je da jedan ovakav događaj nosi sa sobom veoma veliku važnost, a takođe se i pohvalno izrazio kada je reč o saradnji sa institucijama Republike Crne Gore u Srbiji i sa opštinom Kula:

„Program otvara predstava „Lasice“ dramskog studija Luča, sutra nam dolaze gosti iz Bijelog polja, a poslednjeg dana imamo malo širi dijapazon aktivnosti. Kada je o saradnji sa predstavnicima zvanične Crne Gore, izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa konzulatom, koji uvek ima sluha za naše molbe i potrebe. Naravno, ne mogu da izostavim lokalnu samoupravu i predsednika Damjana Miljanića, jer uvek nailazimo na razumevanje i otvorena vrata za svaku vrstu inicijative koju naše društvo predloži“.

Otvaranju „Crnogorskog kulturnog ljeta“ prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave. Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula, naglasio je da je rad na  konstantnom poboljšanju položaja nacionalnih zajednica jedan veliki i bitan posao. Takođe, Miljanić je izjavio da mu je drago što je baš Kruščić, kao jedna tolerantna i multinacionalna sredina, domaćin ovog događaja:

„U prethodnih par nedelja imao sam zadovoljstvo i čast da prisustvujem ili otvaram slične manifestacije nacionalnih zajednica koje žive u našoj opštini, pa je tako nedavno bila „Crvena ruža“ u Ruskom Krsturu, a faktički u isto vreme se održao i završni koncert „Nepkera“. Imamo i dobru saradnju sa ukrajinskom nacionalnom zajednicom, čije je sedište saveta u Kuli, tako da je to jedna karakteristika i, mogu slobodno reći, jedno bogatstvo naše opštine, a na kraju krajeva i Vojvodine i Srbije. Posebno zadovoljstvo mi je da, ovde u Kruščiću, budem na jednoj ovakvoj manifestaciji koja oslikava život i rad onih koji su došli putem kolonizacije na ove prostore,kao i njihovih potomaka, koji danas doprinose boljitku i prosperitetu naše opštine u svakoj oblasti“.

Na samom početku programa okupljenima se obratila Nevenka Ćirović, generalni konzul Crne Gore u Srbiji, koja je pozdravila sve prisutne i naglasila važnost dobre saradnje, kako konzulata i opštine Kula, tako i dve susedne države u celini. Održavanje ove manifestacije, sem pomenutih organizatora, pomogli su Opština Kula, Turistička organizacija opštine Kule, Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i Uprava za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena