Yunet
 

Kultura

Održan Međunarodni festival pesnika za decu ''Bulka''

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 11. oktobar 2022. • 00:00 •

Održan Međunarodni festival pesnika za decu ''Bulka''

Izvor: Q media Foto: Q media

KULA, 11.10.2022. - Festival koji gotovo tri decenije okuplja vrsne savremene pesnike za decu sa ciljem afirmacije stvaralaštva, ali i negovanja tradicije pesništva za decu na našim prostorima, ''Bulka''  održan je protekle subote. Pozornica crvenačkog Doma kulture, koja je ugostila gotovo sve gromade dečije poezije, zasjala je po  dvadeset i deveti put punim sjajem. Prepunoj sali svoje pesme predstavili su pesnici iz svih krajeva naše zemlje: Rusomir D. Arsić, Nebojša Božinović, Jovan N. Bundalo, Mirjana Danilović, Radmila Marušić, Miomir Milinković i Siniša Terzić, Tomislav Đokić, Jasna Milenović, Veselin Milićević i Srba Takić. Pobedničku plaketu ovogodišnje ''Bulke'' poneo je pesnik Jovan J. Bundalo, drugoplasirana pesnikinja je Mirjana Danilović, dok je nagradu publike i treće mesto osvojio pesnik Miomir Milinković.

Da poezija za decu ima budućnost i da se u opštini Kula neguje pisana reč od najranijeg životnog doba svedoči činjenica da je mnogo školaraca iz svih škola naše opštine učestvovalo na konkursu u okviru ovog  festivala pod nazivom ''Bulkin pupoljak''. Vrsni stihovi pisani dečijom maštom nikog u prepunoj sali nisu ostavili ravnodušnim.

Nagrada za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu za 2022. godinu, „Zlatna plaketa Bulke“dodeljena je pesniku Branku Stevanoviću. Stevanovićeva poezija i kratka proza zastupljena je u mnogim antologijama, lektiri i udžbenicima za osnovnu školu. Dela ovog pesnika prevođena su na nekoliko jezika.

Direktor Doma kulture Crvenka, Milan Vujaković, ističe da je prava privilegija negovati i čuvati tradiciju dugu trideset godina i da je cilj organizatora, ali i same institucije koja je domaćin ''Bulke'' da se osim tradicije neguje kultura pisane reči i stvaralaštva. Vujaković ističe da su planovi za iduću godinu već načelno napravljeni, s obzirom da je sledeći festival ujedno i jubilej i da se očekuje dolazak velikih imena u dečijem stvaralaštvu.

Kao i prethodnih godina, ''Bulka'' je okupila eminentne pesnike Srbije, a pobednik je  dobio nagradu u vidu štampanja knjige. Publika je imala prilike da uživa u zabavnom programu koji je pratio čitav tok festivala. Pokrovitelj festivala je Opština Kula, a ''Jafa'' iz Crvenke je pomogla realizaciju festivala.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena