Yunet
 

Kultura

Srpska ratarska čitaonica u Kuli obeležila 130 godina postojanja

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 4. novembar 2022. • 00:00 •

Srpska ratarska čitaonica u Kuli obeležila 130 godina postojanja

Izvor: Qmedia Foto: Qmedia

KULA, 04.11.2022. - Pod uticajem ideja o kulturnom i prosvetnom uzdizanju naroda koje su zastupali Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Branko Radičević i Jovan Jovanović Zmaj  1892. godine u Kuli Jovan Đ. Ćosić osnovao je Srpsku ratarsku čitaonicu. knjiga. Uz manje prekide u radu punih 130 godina do današnjih dana uspela je da sačuva svoju važnu ulogu u očuvanju srpskog identiteta i suštinskog nacionalnog simbola - pisane reči. U čast svih onih koji su svoj trag ostavili u neogovanju kulturne baštine juče je u Kulturnom centru Kula obeleženo 130 godina postojanja Srpske ratarske čitaonice.

Nakon uvodne reči predsednice Srpske ratarske čitaonice u Kuli, Mirjane Pejanović, počeo je svečani program koji su pripremili članovi i prijatelji i simpatizeri čitaonice- Filip Pronek i Ivan Leščešen ispred KUD-a ''Ivan Senjuk'', Gavra Veselinović ispred udruženja ''Staze'', gajdaš Maksim Mudrinić ispred Doma kulture Sivac, Uglješa Slijepčević i Jelena Matović Faćol. Pored recitovanja poezije i muzičkih nastupa, u okviru programa nastupao  je devojčaki hor KUD ''Durmitor'' ''Vile'', crkvena pojačka grupa pri hramu Sv. Marka u Kuli i folklorni ansambl i orkestar Doma kulture Sivac.

Pored predstavnika lokalne samouprave, sveštenstva i gostiju jučerašnjoj svečanosti prisustvovao je i Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske koji je u uvodnoj reči naveo da Srpska ratarska čitaonica može biti ogledalo istorije Srba na ovom području, upravo onih koji su snažno delovali i uprkos svim političkim i nacionalnim previranjima sačuvali svoje nacionalno biće u teškim vremenima. "Srpska ratarska čitaonica u Kuli je bila mesto okupljanja, sabiranja srpskog naroda, ljudi koji su ovde negovali i prosvetu, kulturu, koji su negovali i istorijsko sećanje i svoj jezik i jednostavno pripadnost srpskom rodu. Takođe je Srpska ratarska čitaonica imala je i privrednu funkciju, odnosno, da u tom privrednom smislu i u domenu ratarske proizvodnje prosvećuje svoje članove," zaključio je Micić.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić istakao je značaj i  zahvalio se sadašnjim članovima na očuvanju kulturne baštine.  "Ovo je praktično najstarija organizacija na našim prostorima i na teritoriji opštine Kula. Nastala je prvobitno kao organizacija koja je imala ulogu da sačuva srpski nacionalni interes i biće u tom periodu, a kasnije u ovim godinama ona čuva tradiciju."- navodi Miljanić.

Na završnici programa Mirjane Pejanović je poručila da je Srpska ratarska čitaonica u strogom centru Kule, u porti pravoslavne crkve otvorena svake nedelje i iskoristila je priliku da pozove sve ljubitelje pisane reči na druženje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena