Yunet
 

Poljoprivreda

Saopštenje za sve učesnike u žetvi

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 22. jun 2022. • 00:00 •

Saopštenje za sve učesnike u žetvi

KULA, 22.06.2022.- Nakon održanog štaba za vanredne situacije opštine Kula predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, izdao je Saopštenje za sve učesnike u žetvi a u cilju sprovođenja mera zaštite od požara za vreme žetve u 2022. godini.

Radi zaštite strnih useva od požara strogo je zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru. Na kompleksu većem od 50 hektara a manjem od 100 hektara žetva počinje pokošavanjem useva po sredini najmanje u širini 15 metara, pokošeni usev se sklanja, a zemljište zaorava.Sve poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi i transportu strnih useva i slame moraju biti tehnički ispravna i obezbeđena odgovarajućim sredstvima za gašenje požara (PP aparat S-6 ili S-9, ašov, metla i lopata).Sva lica koja rukuju poljoprivrednim mašinama u obavljanju žetve i transporta i pomoćno osoblje, moraju biti prema posebnom programu osposobljeni za sprečavanje nastanka požara i njegovog gašenja, obavezno je posedovanje kompleta za prvu pomoć.

OBAVEZNA OPREMA ZA GAŠENjE POŽARA

- Kombajn koji učestvuje u žetvi i vrši mora da bude tehnički ispravan, snabdeven ispravnim protivpožarnim aparatom tipa S-9, ašovom i lopatom.

- Traktori i kamioni koji učestvuju u transportu strnih useva moraju da imaju pp-aparate tipa S-2 ili S-3, ašov i lopatu.

- Brigada sa tri i više kombajna koji učestvuju u žetvi pored gore navedene opreme moraju da imaju i auto-cisternu sa traktorskom vučom kapaciteta 3000-5000 litara napunjenu vodom, sa ugrađenom pumpom i snabdevenu opremom za gašenje požara kao i traktor sa plugom za zaoravanje.

Važni telefoni:

Opštinski vatrogasni savez Kula: 064/828-70-58

Profesionalno – vatrogasna jedinica Kula: 025/722-129

Informativno – opštinski Štab za žetvu: 025-722-302

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad