Yunet
 

Privreda

LAG „Srce Bačke“ predstavljen na prvom sajmu „LAG Ekspo“  

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 26. septembar 2022. • 00:00 •

LAG „Srce Bačke“ predstavljen na prvom sajmu „LAG Ekspo“   

 

KULA, 26.9.2022.- Sajam Lokalnih akcionih grupa pod nazivom LAG Ekspo, prvi put je organizovan u zemljama Zapadnog Balkana, tačnije u Severnoj Makedoniji, 23. i 24. septembra. Predstavnici LAG-ova i LAG inicijativa sa ovog područja okupili su se da razgovaraju i razmene iskustva vezana za implementaciju LIDER pristupa.

Pored diskusija i zanimljivih prezentacija makedonskih LAG-ova (“Bojmija”, “Maleš-Pijanec”, “Belasica-Ogražden”, “Aber 2015” i “Plačkovica”), hrvatskih LAG-ova “Izvor” i “Cetinska Krajina”, predstavljen je i model rada i delovanja LAG “Srce Bačke” sa sedištem u Kuli.

U svom izlaganju u panel diskusiji na temu funkcionisanja lokalnih akcionih grupa Bojan Kovač, menadžer LAG “Srce Bačke”, istakao je značaj i potrebu podrške lokalnih samouprava organizacijama za teritorijalni ruralni razvoj i kao primer dobre prakse naveo odnos opštine Kula prema LAG-u:

 “Uz podršku lokalne samouprave, mi smo otvorili prodavnicu lokalnih proizvoda i ručnih radova u Kuli, našim preduzetnicima, poljoprivrednicima i udruženjima omogućavamo lakši plasman proizvoda i pojavljivanje na manifestacijama i sajmovima, a namera nam je da stvorimo prepoznatljiv brend “Iz srca Bačke” koji će biti garant kvaliteta  proizvoda iz naše sredine. Paralelno sa tim, pomažemo lokalnim akterima u pisanju i realizaciji projekata i učestvujemo u realizaciji lokalnih manifestacija koje organizuju turističke organizacije opštine Kula i Vrbas.” naveo je između ostalog Kovač.

 Događaj su zajednički organizovali Balkanska mreža za ruralni razvoj BRDN, Mreža za ruralni razvoj Severne Makedonije i 5 makedonskih LAG-ova, dok je događaj finansijski podržan od strane švedske razvojne organizacije We Effect i USAID Program za razvoj zajednice.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena