Yunet
 

Društvo

U Kovačici održana svečana akademija povodom značajnog jubileja

RTV OK • Redakcija RTV OK • 16. maj 2022. • 17:23 •

U Kovačici održana svečana akademija povodom značajnog jubileja

Svečanu akademiju koja je održana povodom 220 godina od naseljavanja Kovačice otvorio je mešoviti hor sa srpskom i slovačkom himnom pod vođstvom dirigenta Tatijane Jaškove.

Akademiji su prisustvovale brojne zvanice kojima su se obratili predsednik Saveta mesne zajednice Kovačica Adam Jonaš, predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, načelnica Južnobanatskog okruga Marina Toman i ambasador Slovačke republike u Srbiji Fedor Rosoha. Predsednik Kancelarije za Slovake koji žive u dijaspori Milan Jan Pilip je, povodom 220 godina od naseljavanja Kovačice i 70 godina od održavanja prve zajedničke izložbe slika umetnika naive iz Kovačice, direktorki Galerije naivne umetnosti Ani Žolnaj Barca uručio medalju Kancelarije za doprinos koji su ova kulturna ustanova i slikari dali da Kovačica postane centar naivne umetnosti i zahvaljujući njima prepoznatljiva u celom svetu. Akademiju su vodile profesorka Marija Kotvaš Jonaš i novinarka Jarmila Paulikova.

Nakon oficijalnog dela programa usledio je muzičko-scenski prikaz pod nazivom „Ispod kovačičkog neba“. Predstava govori dolasku Slovaka u Kovačicu, nastanaku mesta ali i o problemima i izazovima sa kojima su se nekadašnji stanovnici suočavali. Autor je istoričar Jan Hrćan, dok je scenario i režiju uradila Katarina Mišikova Hitzingerova. U predstavi igraju Miloslav Jonaš, Miroslav Sabo, Zlatko Karlečik, Ana Širka, Una Brtka, Sara Valovec, Jaroslav Dudaš, Ivan Benka, Patrik Pavel Cicka, Lara Mihajlov i Damjan Meliš. Za kostime su bile zadužene Ana Širka i Jarmila Jonaš a za muzički i tehnički deo predstave Željko Suhanek i Želimir Bartoš. Organizaciju i produkciju potpisuje Tatiana Brtkova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena