Yunet
 

Društvo

Svečanom akademijom završeni Dani Padine

RTV OK • Redakcija RTV OK • 14. septembar 2022. • 12:05 •

Svečanom akademijom završeni Dani Padine

U Padini je u nedelju priređena svečana akademija, gde su se prisutni podsetili na 216. godišnjicu naseljavanja mesta.

Davne 1806 godine počela je da se piše istorija Padine kada je prvih 80 porodica doseljenika došlo u padinsku pustaru. Svake godine 11. septembra se u ovom mestu organizuje svečana akademija u okviru koje se meštani prisećaju svoje prošlosti i predaka, kao i činjenice da toliko dugo godina čuvaju svoje nasledje. Akademija je ove godine povodom 216 godina od naseljavanja mesta održana u svečanoj sali osnovne škole Maršal Tito a počela je državnom i himnom matice slovačke.

Prisutne je pozdravila direktorka padinske osnovne škole Marija Galas. Skupu su prisustvovali i pomoćnica predsednika opštine Kovačica Marijana Meliš, predsednik Saveta MZ Padina Ondrej Hlavča, podpredsednik NSSNM Zlatko šimak i senior banatski Sladjan Daniel Srdić. Melišova je u svom govoru istakla da su naši preci, uprkos svim izazovima, uspeli da sačuvaju svoj identitet, i njihov primer bi trebalo da prate i nove generacije. O razlozima preseljenja na tlo današnje Padine i životu prvih porodica govorio je profesor istorije Miroslav Jurica. On je istakao da je Padina imala najviše stanovnika 1981. godine, preko 6000, dok je 2011. brojala njih 5531. Na akademiji je govorio i novi sveštenik u Padini Sladjan Daniel Srdić koji je upravo 11. septembra održao prvu liturgiju.

Dešavanje je uveličano prigodnim programom u okviru kog su nastupili školski orkestar pod dirigentskom palicom nastavnika muzičke kulture Vladimira Halaja, solista Pavel Hološ, dok su na violini odnosno klaviru zasvirale Ema Jurica i Marijana Marcek Valenta.

Tags: Padinasvečana akademija

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena