Yunet
 

Kultura

DFA „Vločka“ najbolja na festivalu Zlatna brana

RTV OK • Redakcija RTV OK • 24. jun 2024. • 00:00 •

DFA „Vločka“ najbolja na festivalu Zlatna brana

Na ovogodišnjem 30. festivalu dečjeg folklora „Zlatna brana“ u Kisaču dečji folklorni ansambl (DFA) “Vločka“ iz Kovačice osvojio je prvo mesto među 1300 učesnika.

Folklorni festival „Zlatna brana“ u Kisaču okuplja decu slovačke nacionalnosti, uzrasta od predškolskog do 15 godina. Festival se održava u dvorištu OŠ „Ljudovit Štur” u organizaciji Kulturnog centra Kisač a uz podršku Grada Novog Sada. Učešće na ovogodišnjem 30. po redu dečjem međunarodnom festivalu, uzelo je 1300 mališana i 40 ansambala iz Srbije i regiona. Manifestacija je u Kisaču trajala tri dana a festival i gala koncert folklornih ansambala i proglašenje pobednika održano je u nedelju 23. juna. Najbolji na smotri bio je DFA „Vločka“ koji radi pri Osnovnoj školi „Mlada pokolenja“ i tako je prva nagrada sa festivala stigla u Kovačicu. Drugo mesto osvojio je DFA „Pramienok“ iz Selenče a treće DFA „Zvončeki“ iz Erdevika. Specialna nagrada pripala je starijoj grupi folklornog ansambla „Hruštička“ iz Kovačice, dok je nagrada direktora festivala otišla u Padinu, SKUD-u „Slnečnica“.

Festival Zlatna brana traje još od 1993. godine kada su žitelji Kisača proslavljali 220 godina od dolaska Slovaka u to naselje. Cilj održavanja ove manifestacije je druženje dece kroz pesmu i igru, razmena iskustva stručnjaka i pedagoga, kao i podsticanje sakupljačke delatnosti, ali i stručno usmeravanje početnika putem seminara i predavanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena