Yunet
 

Zdravlje

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u južnobanatskom okrugu

RTV OK • Redakcija RTV OK • 8. jul 2022. • 12:02 •

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u južnobanatskom okrugu

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na teritoriji Srbije danas je registrovan prvi potvrđeni slučaj obolevanja groznice Zapadnog Nila. Kako se navodi na sajtu te zdravstvene ustanove, obolela osoba je sa teritorije Južnobanatskog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca, a sezona transmisije virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Imajući u vidu iskustva okolnih i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj slučajeva prijavljuje se tokom avgusta.

„Batut“ podseća da je infekcija virusom Zapadnog Nila u Srbiji zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji krajem jula 2012. godine, dok je u periodu do 2021. godine registrovano ukupno 1.050 slučajeva.

Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod približno 20 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se nošenje odeće dugih rukava i nogavica svetle boje, izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru, kao i boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

Prvi slučaj obolele osobe registrovan 5. jula kod osobe ženskog pola iz Nabrđa kod Požarevca, pacijentkinja je u Opštoj bolnici u dobrom opštem stanju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena