Yunet
 

Društvo

Obeležava se 26 godina od hrvatske akcije „Oluja“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. avgust 2021. • 19:30 •

Obeležava se 26 godina od hrvatske akcije „Oluja“

Ove godine obeležava se 26 godina od hrvatske akcije „Oluja“, kada je sa vekovnih ognjišta proterano više od 250 hiljada Srba. Ilijana Mišković, tada je imala 11 godina, dok je Mišo Marković bio pripadnik vojske tadašnje Republike Srpske KrajIne. Oboje kažu da im sećanja na ovoj zločin ne blede i da se nikada neće vratiti u Hrvatsku da tamo žive.

Devojčica od 11 godina nije ni slutila da zauvek napušta svoj dom, svoje igračke, svoje prijatelje. Tek u koloni, u kojoj je bila sa sestrom, bez roditelja, shvatila je da zauvek napušta Hrvatsku, kaže Ilijana Mišković, jedna od mnogih prognanih Srba tokom “Oluje”. Danas ode svojoj kući u Plaški u Lici, jednom godišnje, ali uvek žuri da se vrati u svoj novi dom, u Pančevo.

Mišo Marković kaže da je Krajišnike dugo bolelo što se niko u Srbiji nije obazirao na ovaj zločin sve do 2015. godine. Od tada  se svakog avgusta obeležava godišnjica „Oluje“ i sećanje na stradale Srbe iz kolone.

Oboje se slažu u jednom, da zločin za koji niko nikada nije odgovarao  neće biti zaboravljen i da se u Hrvatsku nikada neće vratiti.

Akcija hrvatske vojske „Oluja“ trajala je nekoliko dana početkom avgusta 1995. godine. Za to vreme ubijeno je 1205 civila, popaljeno je više od 40 hiljada objekata, porušeno 78 crkava i 181 groblje. Svoj dom napustilo je više od 250 hiljada ljudi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena