Yunet
 

Društvo

U Ivanovu svečano otvorena Kuća zajednica Bukovinskih Sekelj Mađara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. septembar 2021. • 19:20 •

U Ivanovu svečano otvorena Kuća zajednica Bukovinskih Sekelj Mađara

Mađarski KUD ,,Bonnaz Šandor“ ove godine proslavlja 20 godina postojanja. Tom prilikom u Ivanovu je svečano otvorena Kuća zajednica Bukovinskih Sekelj Mađara, a takođe je održana i 31. Smotra južnobanatskih mađarskih Kulturno-umetničkih društava.

U Ivanovu jedanaestog septembra svečano je otvorena Kuća zajednica Bukovinskih Sekelj Mađara u vlasništvu lokalnog MKUD -a „Bonnaz Šandor“, koji ove godine slavi 20 godina postojanja. Tu se nalazi i etno soba, izuzetno zdanje koje svedoči o istoriji kulturi i tradiciji Sekelj- Mađara.


Svečano otvaranje počelo je svetom misom u rimokatoličkoj crkvi Sv Vendelina. U 10h Sekelj Kuću su svečano otvorili: predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, Jene Hajnal, predsednik MKUD „Bonaz Šandor“, Andraš Nemet, zamenica gadonačelnika, Dragana Kuprešanin.

Mađarska zajednica u Ivanovu je 2001. godine na predlog i uz saradnju tadašnjeg mesnog župnika, Jožefa Melara osnovala kulturno društvo pod imenom Šandora Bonaza, čanadskog biskupa. Tokom dvadeset godina postojanja mađarska zajednica je aktivno učestvovala u kulturnom životu naselja i dostojno je prezentovala istu unutar granica zemlje i van nje.


Mesni Dom kulture “Žarko Zrenjanin” je kroz skoro dve decenije obezbeđivao prostor za rad i pomagao udruženje u obavljanju delatnosti. 2017/18 godina je donela veliki obrt u životu kulturnog društva i njenih članova, kada se Marijana Njitrai, pevačica narodnih pesama iz Mađarske, kao stipendista Programa Petefi Šandor obavezala da će pomoći u pronalaženju načina, da se društvu obezbedi sedište.

To se 2019. godine i ostvarilo zahvaljujući nesebičnoj donaciji Mađarske Vlade i Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku, čiji rezultat danas svi mogu videti. Time naslednicima Bukovinskih Sekelja, koji su ovde doseljeni krajem XIX. veka, obezbedili kuću zajednice.

Ovoj svečanosti su prisustvivali:

Mariana Njitrai, pevačica narodnih pesama, bivšu stipendistu Programa Petefi Šandor,
Elemer Krahun, predsednik opštine Mečenj i njegove pratioce.
Gabora Berenči, predstavnik Ambasade Mađarske u Beogradu,
Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne zajednice,
Aron Šutuša, predsednik Kulturnog saveza Vojvođanskih Mađara,
Ana-Marija Pinter, članica Upravnog odbora Saveza Vojvođanskih Mađara.

Čelnici grada Pančeva:

Marko Mladenovića, republički poslanik,Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika,Ivan Andrejevića, pomoćnik gradonačelnika,Ivana Rosić, pokrajinski poslanik (predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada)
-Karolj Ranc, predsednik gradskog odbora Saveza Vojvođanskih Mađara.

Biskup Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji, Bela Halas
Gospodin župnik, Pal Semeredi i Jožef Melar.

Predstavnici ustanova u Ivanovu:
Joška Duduj, predsednik Saveta mesne zajednice Ivanovo
članovi saveta:
Marko Guran, direktor Doma Kulture „Žarko Zrenjanin”,
Sanja Simić Mijatović, direktorka Osnovne škole „Moša Pijade“,
Predstavnici Udruženja banatskih Bugara – Ivanovo, Banat.
Predstavnici Južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava i ženskih udruženja.

Svečano otvaranje kuće zajednice bukovinskih Sekelj-Mađara okupilo je sve ljude dobre volje. Mnogi ljudi je nesebično, dobrovoljno pomagalo da ova kuća dobije dušu i da se omogući negovanje kulture i tradicije.

U Ivanovu je 11.septembra održana i 31. Smotra južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava. U okviru manifestacije održana je i izložba ručnih radova. Smotra južnobanatskih mađarskih kulturno – umetničkih društava održava se svake godine u drugim mestima Južnog Banata. Predstavnici mađarskih kulturnih zajednica prikazali program sa elementima nacionalne kulture i tradicije Mađara u Vojvodini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena