Yunet
 

Društvo

Dualno obrazovanje u Ekonomsko – trgovinskoj školi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. septembar 2021. • 11:51 •

Dualno obrazovanje u Ekonomsko – trgovinskoj školi

U Ekonomsko – trgovinskoj školi „Paja Marganović“ od ove školske godine, počeće da se primenjuje dualno obrazovanje za učenike koji su upisali kuvarski, poslastičarski i konobarski smer, kao i za trgovce. Škola će ubrzo potpisati ugovore sa poslodavcima.

Učenici treće godine  kuvarskog smera, upisali su  se u Ekonomsku školu „Paja Marganović“, jer pre svega vole da kuvaju.  Dosta su naučili u školi. Ipak u restoranima i  hotelima gde idu na praktičnu nastavu,  dobijaju dodatna znanja koja će koristiti kada se zaposle.

Kuvarski smer traje tri odnosno četiri godine. U okviru njege učenici imaju teoretsku nastavu. Vežbaju u školi i jedan dan imaju praktičnu nastavu u nekom restoranu ili hotelu. Učenici koji pohađaju smer za trgovcu u školi imaju kabinet koji simulira prodavnicu, kaže profesorka praktične nastave Dragana Paraušić.

Dulano obrazovanje je učenje kroz rad. Nastava je u okviru dualnog obrazovanja  podignuta na viši nivo, učenici imaju bliži odnos i sa školom i sa poslodavcima. Prema rečima Nebojše Popovskog, za razliku od praktične nastave, u okviru dulnog obrazovanja  poslodavci moraju da imaju licencu, koja znači da  praktična nastava koja se izvodi u njihovim objektima funkcioniše po savremenom sistemu školovanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena