Yunet
 

Društvo

“Drugi oktobar” uređuje prilaze hranilištima ptica i divljih životinja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. oktobar 2021. • 12:45 •

“Drugi oktobar” uređuje prilaze hranilištima ptica i divljih životinja

Iako naizgled u senci cvetnih trgova, parka i jesenjeg uređenja Grada, na ništa manje važnom zadatku ovih dana su radnici dela Službe Zelenilo JKP “Drugi oktobar”, koji uređuju prilaze hranilištima ptica i divljih životinja na prostoru Vršačkih planina.
Pod budnim okom, ali kao i predvodnicima u ovom poslu, čuvari prirode u zaštićenim prirodnim dobrima uz pomoć radnika na održavanju zelenila i veštim rukovaocima iz građevinske operative, uređuju prilaze hranilištima ptica i divljih životinja na prostoru Vršačkih planina.
Prava priprema za zimu, za one trenutke i snežne dane, kada mi brinemo da nam stanovi budu topli, čuvari prirode ili u žargonu “Rendžeri” Vršačkih planina brinu da stanovnici staništa na Vršačkim planinama ne oskudevaju sa hranom.
– Veoma je složeno u pojedinim situacijama izneti hranu na hranilišta, pogotovo zimi. Putevi su takvi da njima dolazimo motornim vozilima, traktorima, treba da budu funkcionalni, ali da ne narušavaju ambijent, kako bi hranilišta bila nama dostupna a životinjama bezbedna i skrovita. Leti je, opet, drugačija situacija, treba izneti vodu, popraviti konstrukcije za seno pripremiti sve što je potrebno životinjama na hranilištima. Radi posmatranja kretanja postavljene su kamere kojima možemo snimiti i identifikovati životinje koje dolaze na hranilišta da bismo znali i vrstu hrane koju donosimo, udaljenost hranilišta i po vrstama životinja ali i dobru pokrivenost Vršačkih planina. Neprekidnim praćenjem stanja imamo uvid u ceo prostor, potrebe životinja ali i eventualne krivolovce, neodgovorne šumokradice. Posao je takav da smo stalno u pripravnosti i da odreagujemo, ali je lep što smo stalno u kontaktu sa prirodom, ističe Vladimir Santrač, čuvar prirode u zaštićenim prirodnim dobrima.
Brinući za staništa biljnog i životinjskog sveta u zaštićenim prirodnim dobrima postignuti su značajni rezultati. Pored ptica, na Vršačkim planinama sve češće se može videti i krupna i sitna divljač.
– Ponosni smo na povratak gnežđenja ptica čija je populacija odumirala, ali je preduzimanjem mera zaštite biodiverziteta sada sve brojnija. JKP “Drugi oktobar” planiranjem, učešćem u projektima, održavanjem i radovima na Vršačkim planinama ima jasan cilj da stalnim podizanjem standarda u očuvanju životne sredine sačuva i unapredi lepotu i bogatstvo jedinstvenog dara ovog dela panonske ravnice – našeg “Brega”, kaže Santrač.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena