Yunet
 

Društvo

“Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini” prvi put u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. oktobar 2021. • 08:50 •

“Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini” prvi put u Pančevu

“Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini” održaće se u subotu 30. oktobra na platou ispred zgrade Gradske uprave  grada Pančeva, u periodu od 11:00 do 15:00 sati. Svečano otvaranje manifestacije  planirano je za 12 sati.

Grad Pančevo u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za ravnopravnost polova i Juznobanatskim upravnim okrugom prvi put organizuje tradicionalnu manifestaciju Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

Oko 140 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine predstaviće svoj rad.

Posetioci će moći da se upoznaju sa njihovim stvaralaštvom ali i uživaju u mnogobrojnim đakonijama i bogatom kulturno – umetničkom programu, izložbama.

Cilj manifestacije je promovisati kreativnost i preduzetnički duh žena iz ruralnih područja Vojvodine kao i njihove moguće privredno-ekonomske i turističke kapacitete, očuvanje tradicije i multikulturalnosti.

Žene Srema, Banata i Bačke od najranijih vremena čuvaju običaje svojih naroda od zaborava. Zbog različitih istorijskih okolnosti, odolevale su iskušenjima očuvanja tradicije. Brojni običaji su nestali ili su potisnuti ali oni su ostali zabeleženi u radovima Udruženja žena i nastavili da se neguju kroz različite manifestacije. Kroz njihovo postojanje i rad, kulturno nasleđe prenosi se s generaciju na generaciju. Pokzale su i hrabrost i kreativnu inicijativu  da fragmente prošlosti, veštinom svojih ruku implementiraju i u savremene, moderne tokove stvaralaštva. Udruženja žena Srema, Banata i Bačke su ambasadori multikulturalnosti Vojvodine. Doprinose razumevanju istorije, tradicije,  kulture naroda koji žive na njenoj teritoriji. Svojim radom, međusobnom saradnjom, dokazale su da različitosti umesto da nas razdvajaju budu tačke koje nas spajaju,  obogaćuju naše društvo u celini i stvaraju osnov za socijalni, ekonomski i kulturni progres.

Sajam se održava uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.

Posetioci i izlagači pozivaju se da čuvaju svoje zdravlje i brinu o sebi i drugima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad