Yunet
 

Društvo

Apel za dobrovoljno davanje krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. novembar 2021. • 11:50 •

Apel za dobrovoljno davanje krvi

Iz Crvenog krsta Pančevo apeluju da nema dovoljno praktično svih krvnih grupa i apeluju na  sugrđane da pomognu i daju krv, koja je neophodna za lečenje pacijenta u Opštoj bolnici. Ukolko želite da pomognete krv možete dati svake srede u prostorijama Crvenog krsta Pančevo od 9 do 12 sati i poslednje srede u mesecu od 13 do 17 sati.

Pored svih redovnih i  organizovanih akcija  kao i  napora da se  prikupi  dovoljno jedinica krvi, zbog povećane potrošnje, došlo je nestašice krvih grupa A i O ali  situacija sa ostalim  ostalim krvnim  grupama je na minimum. U sredu je u Crvenom krstu Pančevo pored redovnih davalaca krv su dali i učenici Medicnske škole,  međutim i to je nedovoljno za potrebe.

Crveni krst Pančevo i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine pozivaju davaoce svih krvnih grupa koji su zdravi, da se odazovu i daju krv, što je od velikog značaja u ovom trenutku.

Davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Kovid-19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Fajzer ili Sinofarm vakcinu. Davaoci koji su primili Sputnjik ili Astra Zeneka vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena