Yunet
 

Društvo

Druga faza arheoloških radova i iskopavanja na lokalitetu Kovinske tvrđave

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. novembar 2021. • 20:50 •

Druga faza arheoloških radova i iskopavanja na lokalitetu Kovinske tvrđave

Na lokalitetu Kovinske tvrđave ovih dana obavlja se druga faza arheoloških radova i iskopavanja, koju finansira Turistička organizacija Opštine Kovin, dok radove izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva. Kovinska tvrđava najpoznatija je po srednjevakovnom sloju i naselju koje je ovde postojalo od 12 do 15 veka.

Kovinska  tvrđava je spomenik kulture od velikog značaja. Na samoj Kovinskoj kuli ove jeseni se izvode radovi u okviru druge faze istaživanja. Iako je Tvrđava najpoznatija po srednjevekovnoj kulturi ovde su pronađeni i ostaci praistorijske keramike, kaže Jasna Jovanov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva.

Prema rečima Jasne Jovanov, areholog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo Kovinska tvrđava bila je i sedište Županije u srednjem veku. Njen najpoznatili sloj je iz period od 12 do 15 veka.

Pronalasci sa kovinske tvđave umnogome će stručnjacima pokazati kako se živelo na ovom području, kroz različite istorijske epohe, rekla je Jasna Jovanov.

Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva Zavodu za zaštitu spomenika kulture za nastavak naučnog rada na istraživanju Kovinske tvrđave. Na taj način javnost će saznati više o ovom utvrđenju, što će umnogome i upotpuniti turističku ponudu Kovina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena