Yunet
 

Društvo

Rezultati projekta „Zdravo starenje i demencija – bolji život“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. novembar 2021. • 09:59 •

Rezultati projekta „Zdravo starenje i demencija – bolji život“

Specijalna bolnice za psihijatrijske bolesti „dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu prva je u regionu koja je otvorila odeljenje za demenciju koji pruža potpuno nove i savremene uslove lečenja. Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti, kao vodeći partner na projektu, na samom kraju implementacije projekta „Zdravo starenje i demencija – bolji život“, organizovala je promotivnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Centar za demenciju koji je otvoren u junu u okviru kruga vršačke Bolnice, kapaciteta 30 postelja, izgrađenim u skladu sa svim važećim propisima Republike Srbije i Evropske unije. Tokom projekta, organizovana je kampanja širenja svesti o demenciji kao i o negativnim posledicama stigmatizacije lica koja boluju od demencija, upriličeni su stručni skupovi i obuke za stručnjake s obe strane granice, a u bolnici u Rešici je nabavljena medicinska oprema. Na konferenciji su govorili direktor SBPB “Dr Slavoljub Bakalović” prim. dr Tatjana Voskresenski, a putem video veze iz Rešice Silviu Tinca i dr Violeta Morosoi, ispred drugog partnera, Okružne bolnice za urgentnu medicinu iz Rešice.

Takođe, napisan je i pušten u rad specijalizovani softver koji omogućava stručnjacima s obe strane granice da razmenjuju mišljenja i uopšteno pružaju kvalitetniju zdravstvenu negu licima koja boluju od demencija”.

Ukupna vrednost projekta bila je 1.175.580 eura za oba partnera na projektu, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, dok korisnici sami obezbeđuju preostalih 15 odsto. Pokrajinski sekretarijat za finansije Autonomne pokrajine Vojvodine obezbedio je vršačkoj Specijalnoj bolnici deo sredstava potrebnih za sufinansiranje projekta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena