Yunet
 

Društvo

Komora Pančevo organizovala 15. sajam “Etno hrana i piće 2021”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. novembar 2021. • 12:19 •

Komora Pančevo organizovala 15. sajam “Etno hrana i piće 2021”

Na štandu Privredne komore Pančevo na 15. sajmu „Etno hrane i pića 2021“ predstavio se po 11. put region Južnog Banata sa delom svoje ponude u u proizvodnji peciva, hleba i kolača, domaćih voćnih rakija, zatim raznih proizvoda od jabuke. 

Od 25. do 28. novembra na Beogradskom sajmu predstavili su se proizvođači vina, meda, kao i drugih proizvoda. Na štandu Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga nastupilo je deset suizlagača, pretežno udruženja.

Predstavili su se Udruženje žena „Dolovke” sa kolačima i pecivima i promovišući svoju manifestaciju „Štrudlijadu”, kao i zanatska radnja „Jovovača” iz Kačareva sa nagrađivanim voćnim rakijama. Zatim Udruženje žena “Etno kutak” iz Kačareva i Udruženje žena “Novoseljanke“ iz Banatskog Novog Sela. Proizvodnju meda u okviru poljoprivrednog gazdinstva je predstavio Dušan Đurica, iz Kovačice, proizvode od bundeve poljoprivredno gazdinstvo Dejana Đukića pod nazivom „Lalino zlato“. Zapažen je bio i nastup destilerije “Arsenijević porodica” iz Banatskog Karlovca koja proizvodi sve vrste voćnih rakija, likere i sokove od jabuke, kao i Udruženje vinogradara i vinara „Sveti Trifun“ Dolova. Veliko interesovanje je bilo za proizvod kompanije „My Spoon“iz Banatskog Karlovca koja proizvodi jestive kašikice za kafu, čaj, med sa nekoliko ukusa.

Sam štand je posetilo dosta predstavnika komorskog sistema i raznih naučnih institucija, kao i privrednika iz Južnobanatskog regiona koji su bili u poseti sajmu. Posetioci štanda su mogli da probaju sve proizvode koji su bili predstavljeni. 

Osvojene su i nagrade: Specijalno priznanje je uručeno Poljoprivrednom gazdinstvu Dušanu Đurici iz Kovačice za livadski med, specijalno priznanje sajma je osvojila “Arsenijević porodica” iz Banatskog Karlovca za prirodni sok od jabuke, a specijalno priznanje dobila je i „Dobra farma“ iz Dobričeva kod Bele Crkve, za kozji sir koja nije nastupila na ovom štandu, ali su sa teritorije Južnog Banata. Privredna komora Pančevo dobila je priznanje za dugogodišnji uspešan doprinos u realizaciji sajma.

Na ovogodišnjem sajmu nastupilo je više od 300 izlagača, a predstavljeno je više od 2.000 različitih proizvoda na štandovima učesnika uz izuzetno dobru posetu sajma od strane posetilaca, ugostitelja i hotelijera.

Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda, a proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije.

Foto: pancevo.mojkraj.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad