Yunet
 

Društvo

Prvi IPA Projekat prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. decembar 2021. • 18:11 •

Prvi IPA Projekat prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije

Srbija i Rumunija će sprovoditi zajednički projekat pod nazivom „Prekogranična mreža za edukacijui istraživanje prirodnih resursa“ koji će ispitati uticaj poljoprivrede na prirodne resurse , vodotokove i zemljište u regionu Južnog Banata i Temišvara. Danas je u Gradskoj upravi projekat predstavljen predstavnicima Lokalnih samouprava Južnobanatskog Okruga.

Prvi IPA Projekat prekogranične saradnje između Ruminije i Srbije čija je vrednost preko milion sto dvadest hiljada eura biće sproveden u naredne dve godine .Deo sredstava obezbeđen je kroz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za finansije Vojvodine. Cilj projekta je istraživanje kako bi se utvrdilo na koji način možemo da zaštitimo na održiv način koristimo i zaštitimo zemljišete i vode. Nosilac projekta je Regionalna razvojna agencija Južni Banat doo Pančevo u Gradskoj upravi projekat predstavljen predstavnicima Lokalnih samouprava Južnobanatskog Okruga.

Prve godine je planirano da se raditi uzorkovanje zemljišta i vode u Južnom Banatu i Temišvaru posle dobijenih analiza znaće se tanje kvaliteta zemljišta i vode u regionu .

Na osnovu dobijenih podataka biće napisana knjiga smernica gde će poljoprivrednicina i upravljačima vodotokova na osnovu tih rezultata sugerisati da li da i dalje koriste tu vrstu pesticida i ponuditi alternativu kako bi sbvi nakarju imali zdraviju hranu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena