Yunet
 

Društvo

Na Pančevačkoj zelenoj pijaci najprodavaniji je badnjak

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. januar 2022. • 17:05 •

Na Pančevačkoj zelenoj pijaci najprodavaniji je badnjak

Sve je spremno za predstojeće Božićne praznike. Na Pančevačkoj zelenoj pijaci ovih dana najprodavaniji bio je badnjak, a uz njega kupovalo se i žito i slama.

Badnjak predstavlja neizostavni deo obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. On je simbol drveta koje su vitlejemski pastiri unosili u pećinu i ložili ga da ugreju Bogorodicu Mariju i novorođenog Isusa. Po tradiciji, u ranu zoru Badnjeg dana muškarci odlaze u šumu po badnjak i uveče ga s prvim mrakom unose u kuću. U urbanijim sredinama vernici badnjak kupuju na pijacama.

Na tezgama je u ponudi bilo i slame i žita.  Slama je sastavni deo obeležavanja Badnje večeri, unosi se u kuću zajedno sa badnjakom. Veruje se da sa njom u kućui dolazi mir i blagostanje, a simbolizuje slamu na kojoj je rođen Isus.  

Veruje se da Božićno žito donosi sreću i blagostanje. Ono se stavlja na božićnu trpezu i treba da bude bujno i zeleno kako bi godina pred nama bila plodna, dobra i rodna. Zavisno od veličine cene žita na pijaci kreću se od 50 do 200 dinara.

Sa Božičem su povezana razna verovanja i lepi porodični običaji, a najvažnije je da tokom pripreme za taj praznik, kao i na sam dan Božića, u domu vlada ljubav, sloga, mir i blagostanje.

Večernje bogoluženje sa paljenjem badnjaka ove godine biće za Badnji dan, prvo u Preobraženskom hramu, u 15 sati. U Svetouspenskom hramu služba će početi u 15.30, a u hramu Svetog Save na Misi u 16 sati. Javnog paljenja badnjaka u manastiru Vojlovica neće biti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena