Yunet
 

Društvo

Paljenje badnjaka u pančevačkim hramovima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. januar 2022. • 17:50 •

Paljenje badnjaka u pančevačkim hramovima

Tradicionalnim paljenjem badnjaka u svim pravoslavnim hramovima u Pančevu obeležen je Badnji dan. Ispred hramova okupio se veliki broj vernika koji su polaganjem badnjaka u vatru najavili i najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Koliko varnica toliko srećica, koliko iskrica toliko parica i godinica razbrajalica je kojom pravoslavni hrišćani paleći badnjake najavljuju najradosniji hrišćanski praznik.

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar obeležili su u četvrtak Badnji dan u pravoslavnim hramovima u Pančevu. Tradicionalno paljenje badnjaka održano je u svim hramovima u gradu i okolini. Ispred Hrama uspenja presvete Bogorodice, prepoznatljive “crkve sa dva tornja“ okupio se veliki broj vernika.

Večernjoj liturgiji i tradicionalnom paljenju badnjaka u Hramu uspenja presvete Bogorodice prisustvovali su potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Branko Malović i narodni poslanik Srpske napredne stranke Marko Mladenović. Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović izneo je osveštani badnjak iz Hrama.

U Hramu Svetog Save na Misi takođe je uz veliki broj vernika nakon večernje liturgije organizovano paljenje badnjaka i vatromet.

Prvi put paljenje badnjaka nakon večernje službe organizovano je i u novoizgrađenom Hramu Ognjene Marije u Starčevu. Širom Pančeva svečano je obeleženo Badnje veče, a uz tradicionalni pozdrav “Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!” dočekan je najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena