Yunet
 

Društvo

Poslodavci više ne smeju da pitaju žene da li će da rađaju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. januar 2022. • 13:34 •

Poslodavci više ne smeju da pitaju žene da li će da rađaju

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da smo još daleko od toga da imamo društvo u kome su jednaki uslovi za muškarce i žene, jer ni jedna zemlja na svetu to još nije postigla, ali da su se, ipak, neke stvari promenile na bolje.

Istakla je da više niko ne može da pita ženu na razgovoru za posao kada će da se uda i rađa decu, kao i da od toga zavisi da li će ona uopšte dobiti mogućnost da radi ili će da radi na određeno vreme.

“Mi koji se time bavimo, kada poredimo 2021. i 2015. godinu kada smo tek formirali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, vidimo da je razlika gromna. Tada se sporadično govorilo o rodnoj ravnopravnosti i jednakim uslovima. Ko je bio dovoljno hrabar da nešto kaže o nasilju nad ženama? To je otprilike tako izgledalo. Političke pratije se nisu nešto mnogo time bavile, a sada se polako i stranke i sve organizacije drugačije ponašaju u tom smislu”, ocenila je Mihajlovićeva.

Navela je da je donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je osnova svega što država planira da uradi u toj oblasti.

“Kada govorimo o ženama na tržišstu rada, postoje određene odradbe tog zakona koje onemogućavaju bilo kog poslodavca da postavlja ona standardna pitanja koja su postavljali, jer je to postalo kažnjivo”, kaže Mihajlovićeva.

Dodala je da još uvek ima dosta stereotipa i problema od univerziteta, pa do nekih kompanija, ali je ocenila da su sada ipak svi mnogo otvoreniji da to prijavljuju i da se na problemima nejednakosti radi.

Mihajlovićeva je istakla da još ne postoji svest o tome da nasilje nad ženama i devojčicama nije samo problem pojedinaca, već čitavog društva.

“Mislim da još uvek nismo postali svesni da nasilje mora da se prijavi, da to nije pitanje tamo nekog drugog i da mi nećemo da se mešamo, zato što nasilje nad ženama i devojčicama stvara ogromne porodične i svake druge probleme u društvu”, upozorila je potpredsednica vlade.

Navela je da zakoni koji to sankcionišu postoje, da su policija, socijalni rad i sudstvo obučeni i znaju šta treba da rade, ali da nasilje mora da se prijavi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad