Yunet
 

Društvo

U Svetouspenskom hramu u Pančevu održana sveta Božićna liturgija

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. januar 2022. • 08:20 •

U Svetouspenskom hramu u Pančevu održana sveta  Božićna liturgija

Pravoslavni vernici danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista, uz tradicionalni pozdrav: Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi. U Svetouspenskom hramu crkvi s dva tornja održana sveta  Božićna liturgija uz prisustvo mnogobrojnih vernika.

Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja .Tako je bilo i u Svetouspenskom hramu gde je održana  Božićna liturgija uz prisustvo mnogobrojnih vernika.

Božić,  predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg. Praznik koji se proslavlja u krugu porodice uz lepe običaje.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi Ko  pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. SPC i vernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića , u znak zahvalnosti što je rođen  Spasitelj, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena