Yunet
 

Društvo

Kućna izolacija sedam dana

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. januar 2022. • 09:33 •

Kućna izolacija sedam dana

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 po kojoj su zaraženi korona virusom koji se leče kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.

Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Po ovoj uredbi, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.

Uredba predviđa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja, navodi se u uredbi.

Vlada Srbije juče je usvojila i Zaključak o visini naknade za RT-PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini.

Ovim Zaključkom cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Nedavno je Krizni štab predložio da trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.

Takođe, odlučeno je da se vreme između druge i treće doze vakcine smanji na tri meseca.

IZVOR: tanjug.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena